Afbeelding

Op reis met Vincent van Gogh in Drenthe

ma 2 oktober 2023 Ommen

“Het is hier zo gansch en al wat ik mooi vind”, verzuchtte Vincent van Gogh toen hij vanaf 11 september 1883 in Drenthe verbleef. Hij bleef slechts kort, toch had die periode een grote invloed op zijn werk. In de Ccoba-lezing op 10 oktober vertelt Margaret Breukink er alles over. Om 20.00 uur in de Bibliotheek in Ommen.

Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. ‘… als ik geen liefde had voor de natuur en mijn werk – dan zou ik ongelukkig zijn.’

In de provincie Drenthe ging Van Gogh op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hadden verteld. In zijn ‘Drentse tijd’ maakte Van Gogh 40 schilderijen waaronder Turfschuit met twee figuren en schreef hij 23 brieven. De te grote eenzaamheid en het geldgebrek maakten hem ziek en begin december verliet hij de provincie weer. Voor de beginnend kunstenaar die hij in die periode nog was, blijken zijn maanden in Drenthe meer van meer belang geweest dan meestal wordt gedacht. Alle aspecten van zijn schildersschap zijn hier al aanwezig: geloof, sociale bewogenheid en het zoeken naar een eigen vormentaal.

Reserveren

Deze lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen. Het is aanbevolen om online te reserveren. De lezing wordt gehouden op dinsdag 10 oktober om 20.00 uur.

De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5  euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheeksalland.nl/ccoba, in de Bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de voorstelling.

De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen.

Afbeelding
Kerstconcert in de Oosterkerk te Bergentheim Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Marco de Hollander treed op in Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Moonlight Shopping (Kerstmarkt) Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente maakt nieuwe afspraken over woningbouw Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Wortelpop Familiefestival keert terug in 2024 met spetterende line-up Hardenberg 15 uur geleden