William Janssen (links) en Jan Smits, bestuursleden van de Vereniging de Ommerschans, voor de schuur die de vereniging graag wil verbouwen tot bezoekerscentrum.
William Janssen (links) en Jan Smits, bestuursleden van de Vereniging de Ommerschans, voor de schuur die de vereniging graag wil verbouwen tot bezoekerscentrum. G. Brokelman

Bezoekerscentrum De Ommerschans stap dichterbij

wo 26 januari 2022 Ommen

De komst van een bezoekerscentrum bij de Ommerschans is een stap dichterbij gekomen. Op donderdag 20 januari nam de Ommer gemeenteraad het principebesluit om 75.000 euro beschikbaar te stellen dat de Stichting Ommerschans kan aanwenden voor de realisatie van dit centrum. De gemeente Hardenberg en de provincie nemen later nog een besluit over een financiële bijdrage.

De Stichting Ommerschans is uiteraard zeer content met het positieve besluit van de Ommer gemeenteraad. Voorzitter Jan Smits: “We zijn al jaren bezig om een plek te realiseren waar we gasten kunnen ontvangen, informatie over het gebied kunnen verstrekken en tentoonstellen kunnen inrichten. Daar komt bij dat de Ommerschans in 2020 het Europees Erfgoedlabel toegekend is. Daarmee heeft de stichting ook de verplichting gekregen om een bezoekerscentrum in te richten waar in meerdere talen informatie wordt verstrekt over de erfgoedsite. Dat geldt ook voor de online informatie. We ontwikkelen op dit moment een nieuwe website. Die wordt sowieso Nederlands- en Engelstalig. We willen de site ook graag in het Duits aanbieden, maar we hebben geen geld om daar een professionele vertaler voor in te huren. We hopen dit samen te kunnen oppakken met scholen”.

Dat zou niet de eerste samenwerking zijn met het onderwijs. “Elk jaar ontvangen we leerlingen uit groep 8 van de basisscholen voor een rondleiding. En recentelijk hebben we samen met Vechtdal Ommen twee projecten uitgevoerd waarbij derdejaars VWO-leerlingen kennismaken met de wereld buiten school. Bij één project kregen de leerlingen de opdracht om een publiciteitscampagne te ontwikkelen voor de activiteiten die de stichting dit jaar gaat houden in het kader van de herdenking van het Rampjaar, dit jaar 350 jaar geleden. Voor het andere project kregen leerlingen de opdracht om na te denken over hoe je bezoekers op het terrein van de Ommerschans informatie kunt vertrekken met behulp van QR-codes. De leerlingen vonden dat hartstikke leuk, en ook wij willen hier graag een vervolg aan geven. Overigens is het geven van educatie ook een vereiste vanuit het Europees Erfgoedlabel”.

Perfecte locatie

Voor het te realiseren bezoekerscentrum heeft de stichting het oog laten vallen op een schuur aan de rand van het terrein, naast de oude pastorie. “De locatie is perfect, dat zou een hele mooie plek zijn om mensen te ontvangen, maar voor dat kan, moet er flink worden verbouwd. Dat kost in totaal 400.000 euro”. Voor het grootste deel daarvan, 250.000 euro, is de stichting in gesprek met de provincie. De verwachting is dat die positief zal beslissen als de gemeenten samen de overige 150.000 voor hun rekening nemen. Ommen is dus bereid 75.000 euro bij te dragen, zo besloot de gemeenteraad afgelopen donderdag. In Hardenberg moet de gemeenteraad nog besluiten of zij een zelfde bedrag beschikbaar stelt. Smits vertrouwt erop dat ook dat goed komt: “In gemeentelijke begrotingen is geld gereserveerd voor dit soort initiatieven. Dit is een robuust plan, zeg nu gewoon ja”, en dan met een knipoog: “In maart zijn er weer verkiezing. Raadsleden die nog graag een goed besluit willen nemen, voordat ze eventueel moeten wijken voor nieuwe leden, hebben nu de kans”.

Als de financiering rond komt, zal de stichting de bouw voortvarend aanpakken. Smits: “We hopen het voor het einde van dit kalenderjaar allemaal voor elkaar te hebben. In 2024 komt de commissie van het Europese erfgoedlabel kijken of we voldoen aan de eisen die aan het label zijn verbonden. Dan moet het centrum er staan”.

Impressie van het te realiseren bezoekerscentrum Ommerschans.
Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg gisteren
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00