Afbeelding
De Toren

Uitleg over project Vechtdal Verbinding

wo 20 maart 2019 Nieuws

Op maandag 25 maart houdt Plaatselijk Belang Balkbrug een ledenvergadering in het Trefpunt aan de Meppelerweg in Balkbrug. Na het huishoudelijk deel van de vergadering gaat de provincie uitleg geven over de ontwikkeling van het project Vechtdal Verbinding en wat dit gaat betekenen voor het dorp Balkbrug.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben na een aanbestedingsprocedure van ruim een half jaar de opdracht voor het uitvoeren van de werkzaamheden aan de Vechtdal Verbinding gegund aan BAM Infra. BAM Infra start medio 2019 met de werkzaamheden. Binnen het project Vechtdal Verbinding worden de N340 tussen Zwolle en Ommen, de N48 en de N377 van Nieuwleusen tot aan Dedemsvaart aangepakt. BAM infra kiest er voor om het werk eerst gedegen voor te bereiden, waarna zij eerst de N377, N48 en het nieuwe tracé van de N340 aanleggen. Als dat gereed is starten de werkzaamheden aan de N340 tussen Dalfsen en Ommen. Hierdoor wordt de overlast voor de omgeving en weggebruikers zoveel mogelijk beperkt. ‘Dit was ook een wens vanuit Balkbrug. Als ze eerst de werkzaamheden aan de N377 en daarna de N340 aanpakken dan zal de route via de N 377 door Balkbrug beter als omleidingsroute gebruikt kunnen worden’, vertelt Ronald Folders, voorzitter van Plaatselijk Belang Balkbrug. ‘Het project speelt al jaren en er zijn al diverse uitwerkingen geweest van het project. Door de aanbesteding was het de laatste tijd stil van alle fronten, maar nu wordt het project binnenkort ‘zichtbaar’ voor de bewoners van Balkbrug’, vertelt Ronald.

Optimalisatiepakket

Naast de maatregelen uit het verbeterpakket, die sowieso uitgevoerd moeten worden, heeft BAM Infra aangeboden alle vijftien maatregelen uit het optimalisatiepakket ook uit te voeren. ‘Dit was voor ons ook een mooie verrassing’, vertelt Ronald. De vijftien extra optimalisatiemaatregelen bestaan uit: Herinrichting Traverse Nieuwleusen; Rotonde Industrieweg en afsluiten oversteken Lange Jacht; Rotonde Sluis 4; Verleggen op- en afrit N38/N377 en plaatsing verkeerslichten; Opwaarderen van de parallelwegen N340; Viaduct Drogteropslagen; Verkeerslichten en opheffen doorsteken kruispunt De Pol; turborotonde en fietstunnel Dennenkamp; Faunamaatregelen N340 en N48; Fietstunnel Welsummerweg; Fietstunnel Oudleusen-Oost; fietstunnel Wildbaan; Ecoduct Vlierbelten. De inhoud van deze maatregelen kunt u vinden op: www.overijsel.nl onder wegen projecten.

‘We zijn er blij mee’

‘Een belangrijk punt waar we als Plaatselijk Belang blij mee zijn is de realisatie van verkeerslichten en opheffen van het oversteken bij De Poll. Dit was een zeer gevaarlijk punt voor fietsers. Daarnaast is voor ons erg belangrijk het verleggen op- en afrit N38/N377 en plaatsing verkeerslichten Voor fietsers wordt het overzichtelijker en daarmee ook veiliger. Veel scholieren uit Balkbrug fietsen dagelijks naar een school in Dedemsvaart’, vertelt Ronald. ‘Namens Plaatselijk Belang kan ik zeggen dat we blij zijn dat de N377 nu aangepakt wordt en dat er een tunnelbak in Balkbrug komt. De situatie wordt veiliger. Ook de meerderheid in Balkbrug is blij met de situatie, dit blijkt uit eerder gehouden enquêtes. De weg vormt een splitsing tussen twee gedeelten van Balkbrug. Scholieren moeten dagelijks de weg oversteken voor school. Sporters voor de sportvereniging en andere inwoners voor de supermarkt. Er staat nu dagelijks een file op de doorgaande weg. In de nieuwe situatie zal doorgaand verkeer beter doorstromen. Het is wel zo dat er dan op de N377 drie stoplichten achter elkaar komen. Hoe dit gaat uitpakken weet ik ook niet. Ook wordt de 100 kilometerweg afgewaardeerd naar 80 kilometer. De uiteindelijke situatie zal veel veiliger zijn’.

Meer wensen

PB Balkbrug krijgt nu de tunnel in het centrum. Maar er zijn nog meer wensen. ‘Wanneer men bezig is met de tunnel zou het mooi zijn als de aansluitende delen van de toegangswegen ook worden aangepakt. Onze wens is om een mooi plein te realiseren om het centrum aantrekkelijk te maken. Ook zouden we graag zien dat er voor de vele toeristen een mooie verbinding wordt gelegd tussen bijna Wereld erfgoed de Ommerschans en het natuurgebied het Reestdal’.

‘Veel bewoners maken zich ongerust over de hoeveelheid tijd de werkzaamheden in beslag gaan nemen, hoe veel hinder men ondervindt van de situatie en hoe de verkeerssituatie geregeld is tijdens de werkzaamheden. Daarom heeft Plaatselijk Belang de provincie uitgenodigd om tijdens de ledenvergadering uitleg te geven. Ook is er nog veel onbekend over de extra andere maatregelen. Ook hier kunnen vragen over gesteld worden. Ik hoop dan ook dat veel inwoners van Balkbrug de ledenvergadering gaan bezoeken. Alle leden zijn welkom’, eindigt Ronald het gesprek.

Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg gisteren
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00