Afbeelding
De Toren

Gini Pullen: Op de automatische piloot en veel angst

wo 8 april 2020 Nieuws

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 maart is het kindercentrum The Home of Hope and Dreams in Mpigi, Oeganda, overvallen door vijftien gewapende en met bivakmutsen gemaskerde mannen. Het kindercentrum wordt geleid door Gini Pullen uit Collendoorn. Zij was op het moment van de overval in Nederland om presentaties te geven en fondsen te werven voor haar werk in Oeganda.

De mannelijke werknemers zijn bij de overval in hun slaapruimtes vastgebonden. Eén van hen werd meegenomen om de woning van Gini aan te wijzen. Daar zijn de overvallers met geweld binnengedrongen en hebben ze één van de leidsters van het kindercentrum onder bedreiging van een mes verkracht. Ook zijn ze de kamer van Gini binnengedrongen en hebben daar alles vernield en alle belangrijke spullen meegenomen. Aan de buitenzijde van het kindercentrum werden vernielingen aangericht, onder andere de beveiligingscamera’s en lampen zijn vernield. Het enige lichtpuntje is dat de overvallers niet in het kindercentrum zelf zijn geweest.

Op de automatische piloot

Het is inmiddels al enkele weken geleden dat bovenstaande gebeurtenis heeft plaatsgevonden in the Home of Hope & Dreams. ‘De afgelopen weken zijn moeilijk geweest voor ons allemaal. De dag na de overval ben ik met Wilna, een vriendin, voor een week teruggegaan naar Oeganda om er voor het personeel en de kinderen te zijn. Wat was dit een zware week. Ik was helemaal verdoofd en liep een beetje op de automatische piloot rond’.

Soldaten voor de veiligheid

Na deze week moest Gini terug naar Nederland om haar kinderen te halen die bij opa en oma waren gebleven. Zij besloot om zo snel mogelijk terug te vliegen naar Oeganda. ‘Voor mij is het vanaf toen vooral regelen geweest. In het begin konden we niet zoveel doen, alleen maar overleggen met de politie en de District Security Officer (DISO). Er was nog geen geld om iets extra’s te doen voor de beveiliging, wat we wel heel graag wilden om ons weer veilig te voelen. Op de dagen hielden we ons zelf bezig met allerlei werkzaamheden, maar de nachten waren echt niet leuk’, laat Gini weten. Na de overval hebben ze gelijk twee soldaten op het terrein gekregen als security, inmiddels zijn dit er vier. ‘Hiervoor moeten we flink betalen, niks voor niks in Oeganda, daar ben ik al goed achter gekomen’.

Dankzij alle donaties konden er metalen rolluiken worden besteld. Deze zijn geplaatst aan de binnenkant van alle bestaande ramen en deuren. Daardoor voelen zij zich een stukje veiliger.

Over de angst heen komen

‘Nicholas en Jonathan, die tijdens de overval met Ritah in het huis waren zijn nog steeds vaak overstuur en angstig. Jonathan is heel vaak heel stil en afwezig, terwijl Nicholas veel huilt, vooral als ik bij hem wegloop. Ik hoop dat deze twee kleine kereltjes ook weer snel over deze angst heen komen’, vertelt Gini.

Grote neppe bende

‘Wat het onderzoek betreft is het een grote neppe bende. Er wordt gewoon niks gedaan. De woensdag na de overval is een ex-werknemer, die de honden altijd voerde, opgepakt. De speurhond van de politie liep vanaf onze muur rechtstreeks naar zijn huis. Hij zit nu nog vast, maar heeft een paradijsje op het politiebureau. Hij is bevriend met ongeveer alle agenten en leent ook gewoon telefoons van hen. Hij is nog nooit serieus ondervraagt, dus zal vast ook nooit namen vrijgeven. Waarschijnlijk heeft hij al een deel van de buit gedeeld met de politieagenten, zodat ze hem vrij zullen laten. Het is waardeloos en zo gemeen. Voor meer dan 10 jaar hebben wij gezorgd voor de kinderen uit Mpigi District, altijd hebben wij goed samengewerkt met de politie. Nu hebben wij voor één keer hun hulp nodig, maar er wordt niks voor ons gedaan. Ik kom er nu pas echt goed achter in wat voor een gemeen en corrupt land we hier toch leven. Het is onvoorstelbaar en zo onrechtvaardig’. Ondertussen is er een tweede verdachte aangehouden. Hij zit op het politiebureau. De leidster, die verkracht is, heeft hem herkend aan de stem.

Coronavirus

Ook in Oeganda is het coronavirus. Sinds 31 maart is er een complete Lock down in Oeganda. ‘Voor de noodzakelijke dingen heb je een toestemmingsbrief van de resident district commissionair nodig; alleen naar de markt voor eten. Sinds dinsdag 31 maart zijn er 33 besmettingen in Mpigi. Hier geldt ook geen samenscholing van mensen bij elkaar en blijf bij elkaar uit de buurt’, laat Gini weten. ‘De voedselprijzen zijn al met zeker dertig procent gestegen en zullen vast nog meer stijgen. Wij waren gelukkig voorbereid en hebben voldoende ingeslagen. Alle kinderen zijn thuis van school. Ik wil verder iedereen bedanken voor alles’, laat Gini weten. Wilt u the Home of Hope &Dreams steunen dan kan door een bedrag over te maken op NL73 RABO 0121 6623 49 t.n.v. St.Hope & Dreams Oeganda.

Afbeelding
Goedkeuring voor 14 appartementen in het centrum Hardenberg 6 minuten geleden
Afbeelding
Op reis door Namibië Ommen 30 minuten geleden
Afbeelding
christmas carol concert sallands bachkoor Ommen Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Buiten slapen als dakloze voor het goede doel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kerstpakketten waarmee u uw waardering duidelijk laat blijken advertorial 4 uur geleden