Afbeelding
De Toren

Unieke informatie- en zithoek bij faunapassage De Pollen

wo 14 oktober 2020 Nieuws

Nadat de KNNV Vriezenveen in 2018 de faunapassage in De Pollen realiseerde is er flink gezocht naar een mogelijkheid daar de bezoekers van de Engbertsdijksvenen te informeren. Uiteindelijk is dit gerealiseerd door een unieke informatie- en zithoek.

Het ontwerp is gebaseerd op de levensloop van een kikker. Het kikkerdril is herkenbaar in de zitpoefen. Het dikkopje is te herkennen in het framewerk van de informatiehoek. Op dit framewerk een fors informatiepaneel en afbeeldingen van de kikker in wording. Dit resultaat is middels diverse acties en sponsors recent gelukt.

Van emmers naar tunnels

Voordat de faunapassage er was, werden elk jaar honderden dieren doodgereden. Tientallen jaren zijn ze de weg overgezet door vrijwilligers van de KNNV-afdeling Vriezenveen. Met tijdelijke rasters werden de dieren naar opvangemmers geleid. Van februari tot begin mei werden elke ochtend alle emmers gecontroleerd. De dieren in de emmers werden voorzichtig de weg overgezet. Dat was elk jaar een hele klus.

Om de dieren jaarrond te kunnen redden, was een vaste faunapassage nodig. Met bijdragen van de provincie Overijssel vanuit het bijzondere soorten project en de gemeente Twenterand lukte dit. Dankzij vijf tunnels, vijf inritroosters en duizend meter geleidingswanden kunnen de kikkers, padden en salamanders nu het hele jaar door veilig naar de overkant. De dieren worden automatisch naar de tunnels geleid en kunnen zo veilig onder de weg door.

Alle dieren profiteren

Niet alleen kikkers, padden en salamanders gebruiken de faunapassage. Ook de adder, levendbarende hagedis en kleine zoogdieren doen dat, op zoek naar voedsel en leefgebied. Van alle hier voorkomende amfibieën en reptielen is een foto en informatie op het paneel geplaatst. Wil je meer weten? Kijk dan eens op ravon.nl of knnv.nl/vriezenveen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00