Afbeelding
De Toren

Gemeentehuis wordt rookvrij

ma 1 februari 2021 Nieuws

B&W van de gemeente Hardenberg willen de directe omgeving van het gemeentehuis rookvrij maken. Met ingang van 1 maart moet op de paden en de groenstroken op de heuvel een algemeen rookverbod gaan gelden en ook de rookruimte op de vijfde etage zal dan worden gesloten. Het college zal dit voorgenomen besluit aan de OR aanbieden ter instemming.

In het kader van het programma Gewoon Gezond is de gemeente actief in dorpen, scholen, kinderopvang, verenigingen en openbare gebieden. Eén van de dingen waar Gewoon Gezond op inzet is de rookvrije generatie. Het doel daarvan is om ieder kind de kans te geven om op te groeien in een rookvrije omgeving zodat ze niet in de verleiding worden gebracht om te gaan roken. De combinatiefunctionarissen ondersteunen organisaties en locaties om rookvrij te worden. Twaalf sportverenigingen, zes scholen, drie kinderopvang locaties en twee kinderboerderijen zijn zo al rookvrij geworden. Daarnaast zijn er verschillende locaties zelfstandig aan de slag gegaan met de rookvrije generatie.

De gemeente vindt dat zij als organisatie nu niet kan achterblijven en ook met dit thema aan de slag moet gaan. Omdat ook in het gemeentehuis regelmatig kinderen komen, maar ook om andere organisaties te motiveren. In een poll onder de werknemers gaf 73% van de respondenten aan dat voor- en achterzijde van het gemeentehuis rookvrij moeten worden, 20% was daarop tegen, 7% had geen voorkeur.

Geen alternatieve rookruimte

De belangrijkste reden om de rookruimte op de vijfde etage te verwijderen is het verminderen van overlast. Collega’s worden geconfronteerd door de rooklucht bij het openen en het sluiten van de deur. Ook wordt er bij het gebruik van de liften een rooklucht geconstateerd. Omdat 20% van de medewerkers had aangegeven het oneens te zijn met het rookvrij maken van de voor- en achterzijde van het gemeentehuis, is gezocht naar een alternatieve locatie voor een rookruimte voor medewerkers en bezoekers. Er bleek echter geen locatie te vinden waar roken niet tot overlast zou leiden.

Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00