Afbeelding

“Roep om Actie: Gemeente Hardenberg moet het Nedersaksisch omarmen!”

do 8 juni 2023 Hardenberg

De lezers van de website www.detoren.net hebben duidelijk aangegeven dat ze graag zien dat de gemeente Hardenberg meer aandacht besteedt aan het Nedersaksisch, zoals blijkt uit een recente poll op deze website . 

Deze poll werd geïnitieerd door de redactie naar aanleiding van een incident waarbij een actievoerder het plaatsnaambord aan de Industrieweg in Dedemsvaart bekladde en bekraste, waarop stond vermeld ‘Gemeente Hardenberg’. Als reactie op dit vandalisme werd er een houten bord met de aanduiding ‘De Voart’ in de berm geplaatst. De anonieme actievoerder, die niet met naam genoemd wil worden, benadrukte echter dat hij/zij niets te maken had met het vandalisme van het officiële bord. Het vandalisme was namelijk al gebeurd voordat het ‘De Voart’-bord er werd geplaatst.

De actievoerder heeft laten weten dat de reden voor het plaatsen van het bord te maken heeft met de erkenning van het Nedersaksisch als een regionale taal in deze regio, zoals vastgelegd in het Europees Handvest voor regionale talen en talen van minderheden. Tot op heden heeft de gemeente Hardenberg nog geen inspanningen geleverd om het Nedersaksisch te beschermen en te bevorderen, in tegenstelling tot andere gemeenten zoals Rijssen-Holten, die al tweetalige plaatsnaamborden hebben. Als voorvechter van de emancipatie en wettelijke erkenning van regionale talen in Nederland pleit de actievoerder voor een systematische aanpak door zowel de landelijke als regionale overheden. Deze aanpak zou zich moeten richten op de zichtbaarheid van de taal, onderwijs in de taal en het recht om de taal te gebruiken in communicatie met en binnen de overheid.

Inmiddels heeft de actievoerder borden aan de Zwolseweg in Balkbrug en de Nieuweweg in Mariënberg. Dit is een positieve ontwikkeling in het behoud en bevordering van het gebruik van het Nedersaksisch. Daarnaast heeft de heer Bakhuis tijdens een oriënterende ronde van de gemeenteraad in Hardenberg op dinsdag 6 juni aandacht gevraagd voor het behoud en bevordering van het gebruik van het Nedersaksisch in een verhaal. U kunt hierover meer lezen in de editie van komende week en op www.detoren.net  

Afbeelding
Goedkeuring voor 14 appartementen in het centrum Hardenberg 27 minuten geleden
Afbeelding
Op reis door Namibië Ommen 51 minuten geleden
Afbeelding
christmas carol concert sallands bachkoor Ommen Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Buiten slapen als dakloze voor het goede doel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kerstpakketten waarmee u uw waardering duidelijk laat blijken advertorial 5 uur geleden