Afbeelding

Podcast over 25 jaar decentralisatie van het spoor Marienberg - Almelo in 1998

wo 7 juni 2023 Hardenberg

Het eerste gedecentraliseerde spoortraject van Nederland bestaat 25 jaar. In 1998 ging vervoerder Oostnet, de voorganger van Syntus, rijden op het traject Almelo-Mariënberg. De hoofdrolspelers van toen kwamen onlangs bijeen in Ommen voor een jubileumfeestje, wat tevens de kick-off vormde van een driedelige podcastserie.

“Het voelt een beetje als een 25-jarig huwelijk”, zegt Frank van Setten tijdens een korte speech in stationsgebouw ‘Spoor 7’. Van Setten was een kwart eeuw geleden regiodirecteur bij Oostnet en ervoor verantwoordelijk dat de vervoerder de eerste regionale treindienst ging rijden die openbaar werd aanbesteed. Dat was in 1998 een mijlpaal voor de ontwikkeling van het ov in Nederland, maar ook het startsein voor meer concurrentie op het Nederlandse spoor. Een jaar later richtte Van Setten het nieuwe ov-bedrijf Syntus op (nu Keolis) schrijft het OV magazine in de editie van deze maand.

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat wilde destijds namelijk achttien verliesgevende regionale spoorlijnen opheffen door heel Nederland. NS werkte daar graag aan mee, vertelt voormalig NS-topman Huizinga na afloop: “Wij wilden graag van die verliesgevende lijnen af.” Maar onder aanvoering van Chris De Goede van de reizigersvereniging Alma werd er een stokje voor gestoken dat de treindienst Almelo - Mariënberg definitief verdween.

Oostnet sprong in, onder aanvoering van Frank van Setten die zijn sporen in het busvervoer al had verdiend. “Ik moest alles over treinen nog leren, een jaar later ontstonden Noordnet en Syntus pas.” In amper tien weken tijd werden dienstregelingen opgesteld en buschauffeurs opgeleid tot machinist..

Podcast

Alle aanwezigen nemen ook deel aan de driedelige podcast ‘á la Andere Tijden’. Harm Geels, hoofd corporate communicatie bij Arriva, wilde graag stilstaan bij het 25-jarig jubileum en nam contact op met Van Setten, die nog altijd als adviseur voor Arriva actief is. Samen kwamen zij op het idee voor de podcast, die in drie afleveringen wordt uitgebracht.

De eerste en tweede aflevering van dit inspirerende verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van het Nederlandse spoor is nu te luisteren op Spotify en via de website van Arriva

Afbeelding
Goedkeuring voor 14 appartementen in het centrum Hardenberg 7 minuten geleden
Afbeelding
Op reis door Namibië Ommen 31 minuten geleden
Afbeelding
christmas carol concert sallands bachkoor Ommen Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Buiten slapen als dakloze voor het goede doel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kerstpakketten waarmee u uw waardering duidelijk laat blijken advertorial 4 uur geleden