Afbeelding
De Toren

Bibliotheek Balkbrug bespaart groots en simpel op electraverbruik

wo 7 juni 2023 Hardenberg

Toen Koos Elzinga, vrijwilliger van de Compusoos Balkbrug, tijdens een rustig moment op de wekelijkse inloopmiddag op dinsdag ,even naar boven keek, zag hij 56 oude TL-buizen branden.

“Ik maakte toen een berekening van de mogelijke besparing die door vervanging van deze oude fluorescentie buizen door moderne LED-buizen op kan treden. De besparing op het verbruik van 2 kW blijkt ongeveer vijftig procent, waardoor een besparing van 1 kW per uur op kan treden. Bij het aantal verlichtingsuren per jaar van 750 kan dus een besparing van 750 kWh x 0,40 is 300 euro per jaar worden bereikt. De 56 LED-buizen kosten in totaal iets minder dan 300 euro, en de installatie kan eenvoudig zelf gedaan worden, buis en starter vervangen, en klaar! De leiding van de bibliotheek was direct enthousiast, en stuurde de berekening direct door naar de directeur van de bibliotheek Hardenberg, die snel fiat gaf en de buizen bestelde. In minder dan twee uur heb ik met assistentie van Pauline Poels de nieuwe buizen geïnstalleerd”, aldus Koos.

De nieuwe buizen geven direct en mooi licht, geen geflikker meer, en hebben een veel langere levensduur dan de oude. Hopelijk is dit initiatief een inspiratie om te kijken of er in de gemeente meer gebouwen met TL-D buizen zijn waar een dergelijke besparing bereikt kan worden.

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 16 uur geleden