Afbeelding
Harry Kruiper

De Private Football Investigator

wo 7 juni 2023 Hardenberg

Hij weet alles over HHC maar ook over Brighton & Hove Albion. Of over De Zwarte Panter en Johan Cruijff. Hij heeft meer idolen. Het is Jan Rottier uit Hardenberg. “Het onderzoekswerk heb ik van mijn opa die vroeger in Zeeland bij de politie zat. Het werd niet mijn beroep, ik werd schilder en werkte later bij Brunink.” zegt hij. De voetballerij werd zijn hele leven al zijn grote hobby.

Op zijn kantoor in Baalderveld raakt Jan niet uitgepraat over alles wat hij daarover verzameld heeft. Uiteraard ook over HHC, waar hij sinds 13 april 1967 lid van is. Hij voetbalde zelf ook. Jan: “Een hoogtepunt voor mij was in ’83-’84 toen we met het 4e elftal kampioen werden. Ik maakte destijds als begeleider 7 jaar lang prachtig mooie dingen mee.” Hij is een groot HHC fan en volgt alle wedstrijden van HHC 1. Samen met Albert Dorman is hij ook archivaris voor HHC. De vereniging heeft een geweldige supportersgroep, het is er altijd gezellig en het tekent de club HHC. Ook op de woensdagmiddag als al die vrijwilligers van de klusgroep het onderhoud doen op het sportpark van de Hardenbergse Heemse Combinatie.

Gevraagd naar wat Jan eigenlijk met Brighton & Hove Albion heeft? “Dat is gekomen omdat het qua naam een vergelijking heeft HHC. De naam van die club (opgericht in 1902) vormt ook de combinatie van de plaats Brighton met de wijk Hove daar. Net zoals HHC in Hardenberg en de wijk Heemse. Momenteel staan ze vrij hoog in de Britse Premier League.”

Als Jan in de geschiedenis duikt (“Dat doe ik ook graag omdat het rust brengt in mijn body”) komt hij uit bij HHC-Ajax, een oefenwedstrijd in ‘85 en bij Johan Cruijff. Hij kon zijn idool destijds interviewen. Jan: ”Ik werd lid van de Johan Cruyff Foundation vanwege Johan’s steun aan sport- en spelprojecten. En ik deed dat ook omdat Johan eigenlijk een heel warm mens was, hij had oog voor de medemens. Toen ik een tijd ziek was, kreeg ik een kaartje met een foto er op van hem. Dat doet de mens nog steeds goed.” Zo heeft hij ook een klik met Sef Vergoossen, o.a. die trainer van Roda JC Kerkrade was, hij kreeg zelfs een cd-tje van hem. Én met keepers waaronder Eddy van der Roer. 

De Zwarte Panter, wat een keeper

Terwijl Jan vertelt wat hij allemaal verzameld heeft, laat hij een grote actiefoto zien van Frans de Munck. De doelman die van oorsprong uit Goes kwam en de bijnaam De Zwarte Panter had vanwege zijn zwarte haren en katachtige reflexen. Trots is hij op een grote ingelijste foto waarin hij door de lucht zweeft terwijl hij de bal pakt. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Excursie 'Herfst en Paddenstoelen' in het Reestdal Hardenberg 10 uur geleden