Afbeelding
G. Brokelman

Mobiele Escaperoombus Cybercrime in Hardenberg

di 23 mei 2023 Hardenberg

Op woensdag 17 mei stond de mobiele escaperoombus cybercrime bij PrO Hardenberg. De bus is speciaal ontwikkeld om bewustwording te creëren onder jongeren (13-25 jaar) met betrekking tot cybercrime in brede zin en specifiek sextortion.

Sextortion is een vorm van cybercriminaliteit waarbij afpersing plaatsvindt door te dreigen met het ongewild verspreiden van (pikante) beelden op internet. Er wordt in de meeste gevallen aangezet tot betaling of het versturen van meer en pikantere foto’s of video’s, in ruil voor het niet versturen of verspreiden van de beelden. 

BL@CKMAIL

BL@CKMAIL is de naam van het spel die gespeeld werd in deze mobiele escaperoombus. Het spel daagt deelnemers uit om aan de hand van een verhaal en puzzels uit de situatie te komen. Door middel van tijdsdruk, wordt de ervaring nagebootst dat je onder druk iets moet doen, wat bij sextortion vaak het geval is.

Online leven

De groep mensen die het meest te maken krijgt met deze vorm van cybercrime is de leeftijdsgroep 13 tot 25 jaar. Bovendien vindt het leven steeds meer online plaats, met name onder jeugd. Dit samen is volgens onder andere politie, handhaving, de gemeente en jongerenwerk reden genoeg om aandacht te besteden aan het onderwerp. De mobiele escaperoom werd gecombineerd aangeboden met een interactieve klassikale les, waarbij stil werd gestaan bij het onderwerp en werd besproken hoe je kunt handelen als je in aanraking komt met deze vorm van criminaliteit.

Leerlingen gaven aan het een ontzettend interessant onderwerp te vinden. Daarnaast gaf een aantal leerlingen aan wel eens in aanraking te zijn gekomen met het fenomeen, rechtstreeks of via bekenden. 

Samenwerking

In Hardenberg is de inzet van de bus mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen PrO Hardenberg, politie IJsselland, gemeente Hardenberg, handhaving en jongerenwerk De Stuw.

Afbeelding
Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 13 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 14 uur geleden