Koffiedrinken met een van de erfcoaches? Kijk op www.digitaleerfcoach.nl.
Koffiedrinken met een van de erfcoaches? Kijk op www.digitaleerfcoach.nl. Femke Teussink

“Erfcoach is als een soort turbo”

wo 1 maart 2023 Hardenberg

Gerwi Engerts (Engberts Adviseurs en parttime melkveehouder) en Evert Hekman (Alfa Accountants en Adviseurs Hardenberg en Nijverdal) komen als agrarisch bedrijfsadviseurs op veel erven in Overijssel. Soms is op hetzelfde erf ook een erfcoach actief of adviseren Engberts en Hekman ondernemers juist om een erfcoach in te schakelen. 

‘”De erfcoach kan erfeigenaren helpen om keuzes te maken”, vertelt Engberts. Hekman maakt de vergelijking met een turbo: “Een erfcoach zet dingen in gang. Dat wil niet zeggen dat het anders niet gebeurt, maar de erfcoach is een soort turbo, een booster. Een gesprek met een erfcoach kost niets, maar is van onschatbare waarde om een veranderingsproces in gang te zetten.”


“Of het nu gaat om de toekomst van het bedrijf, bedrijfsovername, mentale kwesties of een gezond gezinsleven. Een erfcoach begint met vragen: Hoe ziet jouw erf er over tien jaar uit? Waar word jij blij van? Dat kan ook betekenen dat alles blijft zoals het is, maar dat is dan wel een bewuste keuze, afhankelijk van de mogelijkheden of kansen in een bepaald gebied’, aldus Hekman. Engberts: ‘De erfcoach luistert, maakt dingen bespreekbaar, faciliteert zaken, zorgt voor een stukje procesbegeleiding. Ze zijn betrokken totdat er stappen zijn gezet.’ Hekman: ‘Het uiteindelijke doel is dat de klant zijn eigen vraag kan beantwoorden. De erfcoach kan daarna snel schakelen door het netwerk in te zetten voor. Of het nu gaat om vergunningen, ruimtelijke ordening, fiscale zaken of mentale vraagstukken.’

Onafhankelijk

Zowel Engberts als Hekman vinden het belangrijk om te benadrukken dat de erfcoaches er zijn voor de erfeigenaar en zonder agenda komen. Hekman: ‘Ik geef aan klanten duidelijk aan dat de erfcoaches echt onafhankelijk zijn. Ze zijn pas tevreden als de klant zegt: Yes, hier kan ik wat mee.’ Engberts: ‘Maak gebruik van de mogelijkheden die de erfcoaches hebben. Ze zijn zonder agenda op pad en rapporteren niet aan overheden. Nodig ze uit voor een kopje koffie om zelf een beeld te krijgen.’ Koffiedrinken met een van de erfcoaches? Maak een afspraak met een erfcoach, kijk op www.digitaleerfcoach.nl.


Regio

Afbeelding
Muzikanten zamelen oud papier in Ommen 35 minuten geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar in de Voorveghter Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Oudpapier en statiegeld-flessen voor de Broederband Hardenberg Ingezonden 13 uur geleden
Groepsfoto van het Hammer Cabaret en duo Roks
Stijlvol afscheid voor oude garde van het Hammer Cabaret Hardenberg Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Pump up the 90's viert 30ste editie met grote artiesten Hardenberg 16 uur geleden