Afbeelding

Leerlingen krijgen goede praktijkindruk bij Witte van Moort

vr 16 december 2022 Hardenberg

Op een ochtend in november is een groepje leerlingen van het Vechtdal College, vanuit het keuzevak PIE (Produceren Installeren Energie), op bezoek bij Witte van Moort (WvM) in Vriezenveen. Als onderdeel van het bezoek mogen ze er zelf aan de slag met handlassen en Cobot lassen.

Geconcentreerd buigt één van de jongens zich over het profiel dat hij moet lassen, terwijl zijn klasgenoten over zijn schouders meekijken. Henri Olthof, afdelingsleider bij WvM, geeft nog een paar laatste tips om de jongen wat zelfvertrouwen te geven. Vervolgens legt hij de gewenste lassen en bekijkt hij zijn werk met zichtbare voldoening. Hierna is zijn klasgenoot aan de beurt en natuurlijk proberen ze elkaar te overtreffen.

Inzicht bieden in de werkzaamheden

Aansluitend volgt een rondleiding door het bedrijf, waarbij afdelingsleider Daniel Brouwer vol enthousiasme uitleg geeft over de verschillende werkzaamheden en processen. Vanuit de afdeling HR nemen Lisette de Rooij en Jeanine van Egten de tijd om vragen te beantwoorden. Daarnaast benadrukken ze dat er binnen het bedrijf wellicht meer verschillende functies zijn, dan de leerlingen zouden verwachten. Op hun beurt erkennen de jongens dat ze eigenlijk geen idee hebben van de functies die er binnen een bedrijf als WvM zijn, en dat een bezoek als deze daar meer inzicht in geeft.

Praktisch ingestelde leerlingen

Tijdens de rondleiding kijken de leerlingen hun ogen uit en ze stellen gerichte vragen. “Hun houding hier staat in groot contrast met die van een week geleden, toen WvM een presentatie hield op school”, vertelt André Bijker, praktijkinstructeur PIE van het Vechtdal College. “In de schoolbanken hadden ze moeite om de aandacht erbij te houden en leken ze niet altijd even geïnteresseerd. Tijdens het bezoek hier, en vooral tijdens hun lasopdracht, worden het andere jongens. Ineens willen ze precies weten hoe iets werkt en willen ze het zelf ook kunnen. Het is overduidelijk dat ze erg praktisch zijn ingesteld en het geeft ook direct het belang weer van dit soort bezoeken en samenwerkingen”.

Jongeren enthousiast maken voor techniek

Voor Witte van Moort is het doel van dit bedrijfsbezoek tweeledig. “We willen graag meer bekendheid krijgen in de regio, in de hoop dat toekomstige stagiaires en werknemers ons weten te vinden. Daarnaast willen we jongeren enthousiast maken voor techniek, door ze te laten zien wat we hier doen en dat we dat met plezier doen”, legt Daniel uit. “We delen onze kennis graag en nodigen scholen van harte uit om hier gebruik te maken van onze machines en onze kennis en ervaring. Op termijn willen we dit nog wat verder professionaliseren, zodat we op verschillende niveaus programma’s klaar hebben liggen”, klinkt het gemotiveerd.

Meer hybride leeromgeving

Jan ten Napel van Sterk Techniek Onderwijs NoordOost Overijssel vult hierop aan: “Ons doel als VMBO is, om leerlingen af te leveren die een goed beeld hebben van de verschillende beroepen en die op basis daarvan enthousiast zijn en bewust kiezen voor een gerichte vakopleiding. Bedrijfsbezoeken als deze leveren daaraan een hele belangrijke bijdrage. We willen dit soort bezoeken graag borgen in het onderwijs en daarmee ook een meer hybride leeromgeving vormgeven. Want door het schoolse leren te combineren met het leren in de praktijk kunnen we leerlingen nog beter voorbereiden op vervolgopleidingen en/of de arbeidsmarkt”.

Gemotiveerd eigen keuzes maken

Een paar weken na het bedrijfsbezoek vertelt Nathalie Schoo, relatiebeheerder STO dat ze op school werd aangesproken door één van de leerlingen die bij het bedrijfsbezoek was. “Hij kwam enthousiast naar me toe en vertelde dat hij naar een stageplek bij Witte van Moort had gesolliciteerd. Het is toch ontzettend mooi dat deze leerling zelf tijdens het bedrijfsbezoek heeft gezien en ervaren dat er hier in de regio hele toffe mogelijkheden zijn”, reageert Nathalie. “Het is veel beter dat ze op basis van eigen intrinsieke motivatie dit soort keuzes maken, dan dat een docent ze vertelt dat ze maar eens met dit bedrijf contact op moeten nemen. Dit bewijst hoe belangrijk het is dat we samen met bedrijven, techniek op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen”.

Meer over Witte van Moort

Van een kleine Twentse schuur in de jaren vijftig, heeft het familiebedrijf Witte van Moort zich ontwikkeld tot internationale topproducent van hoogwaardig plaatwerk. Dagelijks ontwerpen en produceren ze in Vriezenveen hoogwaardige persdelen en lassamenstellingen van plaatstaal.

Dat doen ze met ruim 300 medewerkers die gebruik maken van de modernste technologie en een innovatief machinepark. De producten van Witte van Moort vinden hun weg naar verschillende internationaal opererende bedrijven.

Afbeelding
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 39 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 15 uur geleden