Afbeelding

VVD vraagt opheldering over rol van gemeente rond handhaving van PAS-melders

do 8 december 2022 Hardenberg

Heeft de gemeente Hardenberg sinds 1989, in de vorm van toezeggingen, vergunningsruimte aan melkveehouders geboden voor bedrijfsuitbreidingen? En zo ja op grond van welke wet- en regelgeving? Dat zijn enkele vragen, die de fractie van de VVD aan het college van b&w van Hardenberg heeft gesteld. 

De vragen zijn gebaseerd op de wetenschap dat de Provincie Overijssel gaat handhaven bij bedrijven die als PAS-melder worden betiteld en de Provincie bij één van de PAS-melders het jaar 1989 hanteert als jaar voor het bepalen van de vergunningsruimte. 

Dwangsom

De VVD stelt dat de gemeente Hardenberg veel bedrijven telt die nu als PAS-melder worden betiteld. “Daardoor wordt zeker nu al één melkveehouder geconfronteerd met handhaving, waarbij geëist wordt dat ze terug gaan naar de situatie van rond de jaren 90 of elk kwartaal een dwangsom betalen. Van andere ondernemers horen wij dat ook bij hun uitgegaan wordt van de situatie rond de jaren 90. Terwijl er na die tijd nog is uitgebreid en de gemeente toestemming gaf voor bedrijfsuitbreidingen, dat vergunningen vaak niet nodig waren en meldingen volstonden. Dat met een melding kon worden uitgebreid door melkveehouders tot maximaal 340 stuks vee, waarvan maximaal 200 stuks melkrundvee. Ook deze ondernemers maken zich zorgen over hun toekomst”, aldus de VVD.

Te goeder trouw

De partij vraagt zich af of de gemeente vindt dat deze bedrijven destijds ‘te goeder trouw’ hebben gehandeld met hun uitbreiding. Mocht het antwoord daarop nee zijn, dan wil de VVD graag van het college weten wat maakt dat de betreffende ondernemer er toch van uitging dat hij destijds wel ‘te goeder trouw ‘handelde. Ook wil de VVD weten welke rol b&w nu ziet weggelegd voor de gemeente om te komen tot een oplossing voor de PAS-melders. 

Afbeelding
Cash Bingo voor Domus SDG Twenterand 10 minuten geleden
Afbeelding
Eerste kievitsei gevonden in Dedemsvaart Hardenberg 11 minuten geleden
Wereld Tai Chi dag 2023
Tai Chi op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
juf Anita toegezongen door de kinderen van De Spreng-El
40-jarig jubileum juf anita Nieuws Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst Hardenberg 15 uur geleden