Afbeelding

Gemeente beperkt huurstijging vastgoed

vr 2 december 2022 Hardenberg

Huurders die gebruik maken van ruimtes in gebouwen van de gemeente Hardenberg krijgen komend jaar te maken met maximaal 3,3% huurstijging. Dat had veel meer kunnen zijn, maar de gemeente heeft besloten de huren niet volledig te indexeren.

Verschillende groepen huurders maken gebruik van ruimtes in gemeentelijk vastgoed, zoals instellingen voor onderwijs en kinderopvang, maatschappelijke instellingen en verenigingen, de veiligheidsregio, maar ook commerciële partijen. In de meeste huurovereenkomsten is vastgelegd dat de huur jaarlijks wordt geïndexeerd op basis van een landelijk vastgestelde index. Tot voor kort bedroeg die index 2%, maar mede door de sterke inflatie van de laatste maanden is de index nu al 8,5% en de verwachting is dat dit verder stijgt naar 12%.

De gemeente zou de huurprijs in principe ook met dezelfde cijfers kunnen laten stijgen. Voor de vrije woningsector geldt een maximale huurstijging van 3,3%, maar voor de verhuur van bedrijfsruimtes geldt een dergelijk maximum niet. Toch heeft de gemeente besloten de huren tot juni 2023 niet met meer dan 3,3% te laten stijgen omdat de huurders al geconfronteerd worden met andere stijgende kosten zoals die voor energie. Mocht de huurindex onverhoopt dalen tot onder de 3,3% dan zal de gemeente de huur niet hoger laten stijgen dan de index.

Extra ondersteuning

Voor huurders met een maatschappelijke functie die door alle kostenstijgingen in financiële problemen komen, is wellicht extra ondersteuning mogelijk. Per situatie zal de gemeente beoordelen of en in welke vorm er ondersteuning nodig is. Dat zou een bijdrage uit een nog op te richten noodfonds kunnen zijn. Blijft de huurindex ook na juni 2023 hoog, dan zal de gemeente op dat moment beoordelen of er nieuwe maatregelen nodig zijn en welke dat zijn.

Afbeelding
Groene Karavaan komt op stoom in het Vechtdal Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Papier voor de broederband Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Politiek vraagt 'energieke' inzet om bedrijven te houden Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Voorleesfeest bij De Speeldoos Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Empire viert jubileum Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Turftrappers scoren met 'brandhout' Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Gezond het jaarrond – gezond & voedzaam koken speciaal voor mensen met een klein budget Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Gashouder viert de Liefde Hardenberg 5 uur geleden