Volgens plan worden begin januari 2023 zonnepanelen op de Höftekerk en de Schakel geplaatst in het kader van energiebesparing.
Volgens plan worden begin januari 2023 zonnepanelen op de Höftekerk en de Schakel geplaatst in het kader van energiebesparing.

Minder kerkdiensten door energiecrisis

do 8 december 2022 Hardenberg

De Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse gaat in de wintermaanden januari, februari en maart het aantal kerkdiensten halveren. Die maatregel is onderdeel van meerdere maatregelen, waartoe het kerkgenootschap heeft besloten om de stijgende energieprijzen het hoofd te kunnen bieden. “Na maart wordt de situatie rondom de energieprijzen geëvalueerd. Afhankelijk van de situatie op dat moment wordt bekeken hoe we verder (moeten) gaan,” aldus voorzitter Albert Hoogeveen van het College van Kerkrentmeesters. 

Op basis van de berichtgeving over de ontwikkeling van de energieprijzen heeft de Protestantse Gemeente Hardenberg-Heemse al in september een energiewerkgroep ingesteld. 

Zonnepanelen

Naar aanleiding daarvan werd onder meer besloten te investeren in meetapparatuur in alle gebouwen voor gas en electra. Ook werd besloten te investeren in 90 zonnepanelen voor de Höftekerk/De Schakel. Deze zullen begin 2023 geplaatst worden.  ”We hebben onder meer ook gekeken naar mogelijkheden om elk vertrek apart te verwarmen en te zorgen dat het licht uitgaat als daar niemand (meer) aanwezig is. We hadden daar al eerder over gedacht, maar (nog) geen haast met maatregelen gemaakt. Nu moet er echter wat gebeuren, want dat we met forse stijgingen te maken krijgen is wel zeker. Om structureel een oplossing te vinden voor het energie-besparingsprobleem is de 50% regel ontstaan. Iedereen draagt zo evenredig een steentje bij,” meent Jan te Bokkel, secretaris van de Algemene Kerkenraad. Hij geeft aan dat er ondanks de halvering van het aantal kerkdiensten elke zondag nog wel van alles te beleven valt. “Globaal komt de maatregel neer op de ene zondag een dienst in de Hessenwegkerk, de andere week in de Höftekerk. De Opgang in Radewijk en de Matrix één keer een dienst in de veertien dagen. De Kamp en De Beek één dienst in de maand. Er zijn minder kerkdiensten, maar je kunt ook eens elders kijken. Door deze maatregelen kunnen we iedereen tijdens de diensten toch een warm welkom heten en een prettig verblijf aanbieden in een behaaglijke ruimte. Daarbij kunnen de diensten uiteraard ook online gevolgd worden. We hebben verder onder meer besloten dat er gedurende de week alleen in De Schakel vergaderd wordt. De totale besparing zit in minder energieverbruik, maar ook in minder zaalhuur en personele kosten. De Algemene Kerkenraad heeft de gemeenteleden middels een nieuwsbrief op de hoogte gesteld van de besparingsmaatregelen en hoopt op begrip van alle gemeenteleden.  

Afbeelding
Leer alles over fotograferen met je smartphone Hardenberg 34 minuten geleden
Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken van start Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoeluitslag van De Krim Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Scholen in Slagharen herdenken Hardenberg 1 uur geleden
Proefkamer het Reestdal
Leerlingen van de Langewieke krijgen een kookworkshop bij Proefkamer het Reestdal. Hardenberg Ingezonden 2 uur geleden