Afbeelding

Wordt Voetbal ooit weer een mooie sport voor iedereen?

di 29 november 2022 Hardenberg

Woensdagavond 23 november was er in het clubgebouw van voetbalvereniging Sc Balkbrug en vv Avereest een bijeenkomst over het onderwerp inclusie en diversiteit in de voetbalwereld, waarop alle voetbalverenigingen in de gemeente Hardenberg en Ommen aanwezig waren.  

Op de velden en langs de velden gaat er soms van alles mis en daar moet wat aan gedaan worden vinden voetbalverenigingen Sc Balkbrug, vv Avereest en de KNVB. Samen hebben ze deze avond in elkaar gezet, waarbij Mark Altena als verenigingsadviseur van de KNVB de coördinatie in handen had. Mark Altena is adviseur in de districten Noord-Oost.

Theatervoorstelling

Deze avond ging over ‘Ben je welkom en voel je welkom’ bij een club. Samen met theatergroep Live Your Story ontwikkelde de KNVB de theatervoorstelling ‘Ik wou dat het weer weekend was’. Door middel van deze theatervoorstelling kwamen er allerlei toestanden aan bod, die echt gebeurd zijn, waar soms de wenkbrauwen van overeind gingen staan.

Het filmpje van Achmad Mendes Monteiro (Excelsior) uit 2019 werd ook gepresenteerd. De man die door supporters van FC Den Bosch getrakteerd werd op Sinterklaasliedjes en Oerwoudgeluiden. De wedstrijd werd toen even stilgelegd. “Is er naderhand veel veranderd? Als we kijken naar de wedstrijden dan vliegen de plastic glazen met bier regelmatig naar beneden. Waarschijnlijk met een pilletje en een lading drank in de mik, weten we misschien niet eens wat we doen. In Engeland hebben ze daar grenzen aangegeven door te verbieden dat er bier de tribune meegenomen kan worden. Drank genoeg daar, maar niet op de tribune. Dat kan daar wel, waarom hier niet? In Nederland slaan we op tilt als we tijdens de wedstrijd geen bier mogen drinken. Is drank dan belangrijker dan het voetbal?”, aldus Bart Nijstad.

Amateurvoetbal

In het amateurvoetbal zijn er veel verschillen. Sommige clubs hebben er geen last van omdat daar het aantal allochtone spelers nihil is. Bij andere clubs zijn er soms complete elftallen die alleen maar bestaan uit allochtone spelers, die bij bepaalde verenigingen niet enthousiast worden ontvangen. Mark Altena zegt ook: “De term homo is nog altijd gemeengoed in de voetballerswereld. En het wordt altijd denigrerend bedoeld. Nooit wanneer iemand een prachtige goal maakt. Is het dan niet volkomen logisch dat zo weinig voetballers uit de kast komen? Woorden kunnen keihard zijn”.

Volgens Bart Nijstad is de taal ook vaak een probleem. “Iedereen moet zich veilig voelen bij een club, ook spelers die nog geen Nederlands kunnen. Het moet een warm bad zijn, waar je met plezier naar toe gaat. Ze zouden zichzelf niet moeten afvragen: ‘Waarom zit ik op de bank, omdat ik er niet bij hoor, of omdat ik minder ben? Kan ik geen lid worden, omdat het zogenaamd vol is? Waarom mogen de mannen wel trainen op het kunstgras en de vrouwen niet?’ Er is nog een lange weg te gaan. Het moet toch zo zijn: Ons voetbal is voor iedereen, ook als je niet van hetzelfde ras, kleur of geloof bent”.

Seine Kiwiet, Jorn Tolsma, Herman Brokelman en Wim Kiwiet
Wim Kiwiet Nederlands Kampioen sjoelen Sport Ingezonden 46 minuten geleden
Het herdenking monument aan de Moerheimstraat
Dedemsvaart herdenkt Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
De bodem onder je bedrijf Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 8 uur geleden
Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 9 uur geleden