Afbeelding

CDA wil ‘meer’ actie van gemeente voor PAS-melders

di 15 november 2022 Hardenberg

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Hardenberg verwacht dat er meer PAS-melders in de problemen zullen komen dan nu bekend is. Dat schrijft de fractie in een brief aan het college, waarin zij haar zorgen uit en b&w vraagt om extra inspanningen met betrekking tot dit onderwerp. Eerder al gaf wethouder Martijn Breukelman grote moeite te hebben met het provinciaal handhavingstraject, waar PAS-melders nu mee te maken hebben en daarover in gesprek te gaan met Gedeputeerde Staten van Overijssel.  

PAS-melders zijn agrarische bedrijven met een relatief kleine uitstoot of die ver van Natura2000-gebieden liggen, waardoor er in het verleden geen vergunning nodig was. Alle betrokken bedrijfssituaties moeten echter nu worden gelegaliseerd. Voor de betrokken boeren betekent dit dat zij hun veestapel drastisch moeten verkleinen als er niet binnen enkele maanden oplossingen worden gevonden. Als deze oplossingen niet gevonden worden, dan krijgen zij elke drie maanden een mega dwangsom van bijna 120.000 euro.

Zorgplicht

“Het gaat hier om inwoners van de gemeente die altijd te goeder trouw hebben gehandeld binnen wettelijke kaders en regelgeving, die dreigen hun bestaan te verliezen,” aldus het CDA. De fractie vindt dat de gemeente een zorgplicht heeft voor haar inwoners en vraagt b&w hoe zij daar invulling aan denkt te geven met betrekking tot de PAS-melders. Ook vraagt de fractie het college in gesprek te gaan met de Provincie over het handhavingstraject en of b&w bereid zijn het Rijk te vragen om een reparatie/herstelwet te maken die perspectief geeft aan de PAS-melders. Verder oppert het CDA de mogelijkheid van een gemeentelijke of provinciale ‘stikstofbank’. Zou dit kunnen bijdragen aan een oplossing?

Helpende hand

Ook heeft het CDA het college gevraagd in kaart te brengen hoeveel ondernemers er in de gemeente Hardenberg zijn gestopt vanaf 1 januari 2019, hoeveel stikstof hierbij ‘niet meer merkbaar’ is geworden en of men bereid is om er bij GS op aan te dringen deze ruimte als eerste te gebruiken voor de PAS-melders. Als laatste vraagt het CDA of het college bereid is, desnoods tijdelijk met gemeentelijke middelen, de getroffen agrariërs bij te staan wanneer er niet tijdig een oplossing wordt gevonden.

Afbeelding
Band'um speelt 'Tikkie... Jij Band'um'' Hardenberg 56 seconden geleden
Afbeelding
'OpStap' in natuurgebied Beerze Ommen 33 minuten geleden
Afbeelding
Heeft u binnenkort een gezellig dagje weg gepland?Ga met het openbaar vervoer! Nieuws Ingezonden 45 minuten geleden
Afbeelding
OV-inloopspreekuur Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Twenterand werkt aan opvangplaatsen voor asielzoekers Twenterand 1 uur geleden