Afbeelding

Asielzoekers opgevangen in crisisopvang gemeentehuis Ommen

di 4 oktober 2022 Hardenberg

Sinds maandag 3 oktober vangt de gemeente Ommen een groep van 40 asielzoekers in het gemeentehuis op, afkomstig vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel. De groep, bestaande uit één gezin uit Eritrea en alleen reizende mannen uit Syrië en Jemen, zit in procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Er zitten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ tussen de opgevangen asielzoekers in Ommen. De groep is homogeen, wat inhoud dat ze zoveel mogelijk dezelfde taal spreken en dezelfde achtergrond hebben. Ervaring van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) leert dat dit bijdraagt aan de sfeer op locatie. 

Burgemeester Vroomen vertelt: “de sfeer op locatie is goed en rustig. De mensen zijn blij dat ze voor 3 maanden een vaste plek hebben en verzekerd zijn van onderdak na een onzekere periode. Veel van de asielzoekers verblijven al enkele maanden in Nederland en hebben soms weken buiten geslapen bij het aanmeldcentrum”. Overdag is op locatie begeleiding voor de asielzoekers aanwezig. Tevens zijn het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk de komende dagen aanwezig om de asielzoekers op weg te helpen en (dagbestedings-) behoeftes te inventariseren.

 “Als gemeente vinden we de veiligheid van inwoners belangrijk ”, zegt Vroomen. “Dit borgen we door permanente beveiliging op en rondom locatie, het organiseren van voldoende en zinvolle dagbesteding om verveling tegen te gaan en we hanteren strikte gedragsregels”. De groep dient zich aan de standaard huis- en gedragsregels van het COA te houden. Denk aan regels over het schoon houden van de locatie, een verbod op alcohol en (soft) drugs en het niet verlaten van de locatie tussen 22.00 en 08.00 uur. Bij het overtreden van de huisregels wordt streng opgetreden. Vroomen: “De consequentie van wangedrag is niet alleen dat men direct terug gaat naar Ter Apel en achteraan in de procedure voor een verblijfsvergunning komt, maar ook dat de gehele procedure voor die vergunning in gevaar komt”. Vroomen heeft er vertrouwen in dat het rustig zal blijven op locatie. Die verwachting wordt gestaafd door eerdere ervaringen van gemeente Ommen en andere gemeenten waar de afgelopen maanden crisisnoodopvang is gerealiseerd. 

Op www.ommen.nl/crisisnoodopvang staat meer informatie, inclusief een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen en contactgegevens. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden