Afbeelding

Lezer aan het woord

wo 17 augustus 2022 Hardenberg

Onder de rubriek ‘Lezer aan het woord’ worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam, adres, woonplaats en eventueel telefoonnummer. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten.

Niet minder, maar meer of anders boeren (wel kringloopinclusief)!

Een verrassende titel in deze tijd van maatschappelijke verdeeldheid.

Voor de landbouw breken er betere tijden aan. Door het toenemende gebrek aan bouwstoffen als zand, metaal of beton en de opgave tot het bijbouwen van een groot aantal woningen in Nederland dienen er alternatieven te komen. Deze alternatieven kunnen geboden worden uit oogstresten afkomstig uit de landbouw of de verbouw van nieuwe gewassen (bijvoorbeeld lisdodde of riet), algen of schimmels.

Door deze nieuwe weg in te slaan vervaagt de scheiding tussen stad en platteland, steen en natuur gaan hand-in-hand en de rol van de boer breidt zich uit van niet alleen van voedselproducent, maar ook naar materiaal producent.

Een nieuw verdienmodel dient zich aan en bij een juiste en verantwoorde verdeling kan iedereen in de keten zijn of haar voordeel er mee doen!

Op deze wijze komen stad, natuur en landbouw of mens, plant en dier weer (terug) bij elkaar. Waarmee ook de biodiversiteit en schoon oppervlakte- en grondwater en bodem uiteindelijk zijn gediend.

Dit betekent ook duurzaam bouwen en duurzaam waarderen. Naar een ander waardesysteem waar de waardering voor maatschappelijke impact en solidariteit en uitwassen tot het verleden behoren. Dit vraagt wel op korte termijn een juist waarderen van duurzame materialen en methodes waar we mee bouwen. Op de wat langere termijn zelfs hoe we onze economie willen inrichten.

Klimaatneutrale woning met bijvoorbeeld lamp en tafel uit mycelium (schimmelkweek) gevormd.

Dit inzicht en andere inzichten zijn te zien en overtuig uzelf en ervaar het op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 te Almere. Het kan nog tot 9 oktober 2022!

Ben Bakkenes, 

Parallelweg

Hardenberg.

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 14 uur geleden