Afbeelding
G. Brokelman

Duidelijke taal tijdens Indiëherdenking

di 16 augustus 2022 Hardenberg

Geen metaforen maar een duidelijk verhaal is wat de meer dan honderd aanwezigen maandagavond kregen te horen in het Indiëplantsoen. Met respect werden de zes Hardenbergers genoemd van wie de namen op het Indiëmonument staan vermeld.

Voorzitter Schottert vertelde van elk van hen het verhaal dat bij hun veel te korte leven hoort. Ook burgemeester Offinga noemde nogmaals bewust de namen en leeftijden van de zes en sprak de wens uit ooit te kunnen leven in een wereld zonder oorlog. Ook werd het verhaal van de kampslachtoffers gedeeld in duidelijke taal. Het was mevrouw Valk die hier voor was uitgenodigd en uitleg gaf wat zich vooral in de beginperiode van de Japanse bezetting afspeelde in de kampen waar zij met broer en beide ouders was geïnterneerd. Dit alles was te horen tijdens de herdenking die werd gehouden bij de beide monumenten die Hardenberg rijk is.

Het bestuur sprak de dank uit dat men eindelijk weer onder normale omstandigheden een herdenking kon houden en was erg blij met de ruime belangstelling. Na de toespraken volgde een plechtige twee minuten stilte gevolgd door een meegezongen Wilhelmus. Na de bloem- en kranslegging werd het officiële gedeelte afgesloten met een eregroet door de aanwezige veteranen.

Melatispeld

Tijdens het informele kopje koffie na afloop werd aan de aanwezige donateurs de Melatispeld uitgereikt. Met het dragen van deze speld toont men de betrokkenheid bij hen voor wie de oorlog niet eindigde op 5 mei 1945. Het bestuur meende dit gebaar te moeten maken, omdat de donateurs ondanks de beperkende maatregelen de stichting zijn blijven steunen. Men hoopt bij de komende donateursdag de overige speldjes te kunnen uitdelen. De Stichting Indië Monument Hardenberg hoopt ook dan weer op een ruime belangstelling, maar kijkt nu in ieder geval met een heel tevreden gevoel terug op 15 augustus 2022.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 15 uur geleden