Afbeelding
G. Brokelman

Eerste actie aanbouw nieuw gedeelte Hospice

do 18 augustus 2022 Hardenberg

Na een flinke periode van plannen maken en voorbereidingen treffen was het dan donderdag 18 augustus eindelijk zover. De eerste schop voor het vernieuwde Hospice ’t Huis aan de Vecht ging in de grond. Deze handeling werd verricht door wethouder Verschuur en Henk Altena.

Het hospice zet zich in op het gebied van zorgverlening aan terminaal zieken met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Het prachtig gelegen hospice, waarvan de locatie uit een nalatenschap is verkregen, beschikt op dit moment over twee gastenkamers en is geopend op 22 augustus 2008.

Nu, bijna 14 jaar verder, is de ervaring dat er veel vraag is naar palliatief terminale zorg in het hospice, niet alleen vanuit de Gemeente Hardenberg maar ook van omliggende gemeenten in het Vechtdal. Door wijzigingen in het maatschappelijk speelveld (o.a. doordat ouderen langer zelfstandig moeten kunnen blijven wonen en het verdwijnen van verzorgingshuiscapaciteit) is er meer vraag naar een plaats in het hospice dan dat er geboden kan worden. Om meer ruimte te kunnen bieden is besloten om in 2022 het hospice zodanig te verbouwen dat er een derde gastenkamer gerealiseerd kan worden en ook de bestaande huiskamer een flink stuk groter zal worden gemaakt. 

Henk Altena, bouwbestuurder van de St. Hospice heeft er al heel wat overleggen met allerlei werkgroepen, aannemer, installateur en leveranciers opzitten en ook zijn er al diverse tekeningen over de tafel gegaan. “Een intensieve periode”, aldus Henk. “We moeten bij zo’n verbouwing met heel veel zaken rekening houden. En je kunt het hospice ook niet zo maar even sluiten, we willen natuurlijk ook graag dat de zorgverlening voor onze gasten door kan gaan”. Maar nu alle voorbereidingen en overleggen zijn omgezet in Plannen van Aanpak en Programma’s van Eisen kan de uitvoering worden opgepakt.

Donderdag 18 augustus kwam Wethouder Linda Verschuur naar het hospice om zich te laten bijpraten over alles wat er in en om het hospice speelt. Ze sprak daarbij haar bijzondere waardering uit voor het werk dat de coördinatoren en vele vrijwilligers verrichten. Ook stond ze stil bij de belangrijke rol die een hospice inneemt in de huidige samenleving en de verworven positie die het hospice in Hardenberg hierbij inneemt in de palliatief terminale zorg. “Een prachtige locatie waar veel prachtige mensen van enorme toegevoegde waarde kunnen zijn”, aldus de wethouder.

Hierna zette zij samen met Henk Altena de eerste schop in de grond waar de fundering van de nieuwe huiskamer zal komen.

De aannemer start begin september en heeft zo’n drie tot vier maanden nodig om de klus te klaren. Om de zorg voor de gasten ook in tijdens de bouw te kunnen continueren verhuist het hospice tijdelijk naar een chalet op het vakantiepark De Kleine Belties in Hardenberg. Begin 2023 hoopt het vernieuwde hospice haar deur weer te kunnen openen.

!
Afbeelding
Zwem4daagse Coevorden 20 minuten geleden
Afbeelding
EUREGIO spreekuur voor grenspendelaars Hardenberg 26 minuten geleden
Afbeelding
klaverjassen en jokeren Hardenberg 28 minuten geleden
Afbeelding
‘Ik en mijn Droom’ in De Vlierlanden Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
Elvisdienst Coevorden 35 minuten geleden
Afbeelding
KBO-PCOB middag Hardenberg 52 minuten geleden
Afbeelding
jubileumconcert Dedemsvaart 59 minuten geleden
Afbeelding
Week 40 Hardenberg 2 uur geleden