Afbeelding

Vier ton voor aanpak Japanse Duizendknoop

wo 20 juli 2022 Hardenberg

De gemeente Hardenberg trekt tot 2027 in totaal 416.000 euro uit voor de bestrijding van Japanse Duizendknoop. De bestrijding wordt geïntensiveerd omdat de exotische woekerplant steeds meer voorkomt en schade kan veroorzaken.

Voor de Japanse Duizendknoop geldt sinds 1 januari 2022 een Handelsverbod. Daaronder valt niet alleen het verhandelen van de plant of plantdelen, maar ook verspreiding via het aanbieden van grond, maaisel of compost met plant- of wortelresten. Het risico van verspreiding is groot bij (onderhouds-)werkzaamheden zoals maaien, berm- en slootonderhoud en graafwerkzaamheden.

In de gemeente Hardenberg zijn in totaal 137 locaties op gemeentelijke grond met Duizendknoop in beeld, variërend in omvang van een paar vierkante meter tot enkele tientallen vierkante meters en een aantal echt grote locaties van meer dan honderd vierkante meter. De grootste is meer dan 600 vierkante meter. Zo’n tien tot twintig locaties bevinden zich deels op aangrenzend terrein van derden (particulier, waterschap, Staatsbosbeheer). Een groot deel van de locaties bevindt zich in de berm, waaronder veel kleine locaties. De meeste locaties zijn jonger dan vijf jaar oud. Uit deze gegevens blijkt dat de verspreiding toeneemt. Een intensievere aanpak is daarom noodzakelijk.

Prioriteiten

De gemeente kan niet alle locaties in één keer aanpakken en legt daarom de grootste prioriteit bij de locaties waar de kans op verdere verspreiding het grootst is. Dat zijn vooral locaties in bermen en slootkanten, met name de kleine locaties die minder in het oog springen en daardoor minder snel herkend worden. De kans op verspreiding via maai-apparatuur of werkzaamheden in de berm is hier zeer reëel. De gemeente wil hier de bestrijding binnen één jaar beginnen. Daarna, binnen twee of drie jaar worden de grotere, meer opvallende, locaties in bermen en slootkanten aangepakt. Als laatste worden de locaties in beplanting bestreden, voor zover die nog doelmatig bestreden kunnen worden. Dat moet binnen vier tot zes jaar gebeuren. Grote locaties waar bestrijding niet doelmatig is, worden helemaal niet bestreden.

Van 137 naar 10 locaties

Met de bestrijding wil de gemeente bereiken dat het aantal van 137 locaties op gemeentegrond eind 2027 is teruggebracht tot minder dan tien locaties, van waaruit niet of nauwelijks meer verspreiding plaatsvindt. Daarvoor heeft de gemeente in totaal 416.000 euro gereserveerd. Een deel van die kosten 43.500 euro, kan worden betaald uit het budget voor de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente verwacht namelijk dat daaraan, net als in 2021, minder hoeft worden uitgegeven.

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 12 uur geleden