Afbeelding

Meer ruimte op de woningmarkt

wo 20 juli 2022 Hardenberg

De woningmarktcijfers van het tweede kwartaal van 2022 laten een verdere verruiming zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Landelijk is het aanbod met maar liefst 42% toegenomen ten opzichte van een jaar geleden en 52% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De gemiddelde koopsom steeg in het tweede kwartaal naar 448.000,-. Dit is een stijging van 3,5% ten opzichte van het vorige kwartaal en een stijging van 10,6% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal transacties bleef met -1% nagenoeg gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021.

Nieuwbouw

Er zijn in het afgelopen kwartaal 5.000 nieuwbouwwoningen verkocht, dit is een daling van 48% ten opzichte van een jaar geleden. Gelijktijdig zijn in het afgelopen kwartaal 8.000 nieuwbouwwoningen te koop gezet, een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen stegen ten opzichte van Q2 2021 met 12% gemiddeld naar 483.000,-. Vanuit de NVM Marktgroep Nieuwbouw zien wij dat de oorzaken liggen in terughoudendheid bij ontwikkelaars in verband met de nog steeds stijgende bouwkosten in combinatie met een toenemende voorzichtigheid onder kopers. De stijgende hypotheekrente is hierbij de meest gehoorde reden, maar ook stijgende energiekosten en veranderend sentiment op de woningmarkt spelen een rol.

Ontwikkelingen Noord-Nederland

In het Noorden is het bestaande woningaanbod bovengemiddeld toegenomen door de hierboven omschreven factoren. In hoofdlijnen per gemeente ten opzichte van Q1 2021:

•         Assen: aanbod +56% / verkoop -2,4% / prijzen +13,9%,

•         Emmen: aanbod +9,9% / verkoop -8,7% / prijzen +13,8%

•         Groningen: aanbod +86,3% / verkoop +9,6% / prijzen +8,8%

•         Smallingerland: aanbod +42,1% / verkoop +3,4% / prijzen +9,8%

•         Leeuwarden: aanbod +60,3% / verkoop +3,3% / prijzen +7,7%.

Er stonden begin juli 2022 circa 750 nieuwbouwwoningen te koop in Noord Nederland, een toename van 9% ten opzichte van een jaar geleden. In het afgelopen kwartaal zijn er daarentegen slechts 329 nieuwbouwwoningen verkocht in het noorden, een daling van 49% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Het ruimere aanbod en het afnemend aantal overbiedingen zorgen echter nog niet voor dalende prijzen. De ontwikkelingen bieden vooreerst weinig perspectief voor starters, doorstromers en senioren die op zoek zijn naar betaalbaar aanbod. Het ontwikkelen van meer passend aanbod om de doorstroming op gang te krijgen blijft dan ook een onverminderd grote opgave.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op de woningmarkt in uw gemeente of regio? Neem dan gerust contact met ons op!

Met vriendelijke groet,

Arjan Lamberink

!
Afbeelding
Raadspagina week 40 Hardenberg 9 minuten geleden
Afbeelding
Kijk op Hardenberg week 40 Hardenberg 11 minuten geleden
Afbeelding
Feestelijke opening ‘Bibliotheek op school’ Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
‘Jarige’ school sluit bestaan af met reünie Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Zwem4daagse Coevorden 1 uur geleden
Afbeelding
EUREGIO spreekuur voor grenspendelaars Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
klaverjassen en jokeren Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
‘Ik en mijn Droom’ in De Vlierlanden Hardenberg 1 uur geleden