Afbeelding

Het rechte pad

wo 6 juli 2022 Hardenberg

Hardenberg is in 2018 uitgeroepen tot ‘De meest toegankelijke gemeente van Nederland’. Maar wie hebben in vredesnaam het winkelcentrum beoordeeld? Vincent Bijlo en Stevie Wonder? Wat een ramp!

Twee jaar geleden kreeg ik last van mijn benen. Ook tegen mij werd gezegd: sta op en loop. En zie het wonder geschiedde. Alleen zat ertussen sta op en loop wel zo’n kleine twee jaar. Ik ben blij dat ik nu langzaam vooruitga. En wat doe je dan? Je zoekt de gezelligheid van je eigen centrum op. Toen pas merkte ik hoe onlogisch het plaveisel in de stad is aangelegd. 

Het verval van de Voorstraat naar het Oosteinde, daar is mee te leven. Nee, dat de weg ook nog eens helt van de winkels naar het midden van de straat, dat levert een onmogelijke situatie op. Op een stabiel vlak heb ik al de bewegingsvrijheid van een tweejarige met een volle luier, laat staan op een hellend vlak. Al klunend beweeg ik mij van winkel tot winkel. Ik verbaas mij erover dat niet meer jonge moeders achter hun maxi cosi’s aanhollen als ze door de buitenrekken van de kledingwinkels struinen en daarbij even de aandacht voor hun kinderwagens laten verslappen. Om mij heen schieten elektrische fietsen als afweergeschut door de straat. Ook daar wordt het niet makkelijker van.

Dan maar de periferie opzoeken. Op naar de grote supermarkten. Daar kom ik graag. Winkelkarretjes fungeren voor mij als rollator zonder dat ze als zodanig worden herkend. Ik maak vaak extra rondjes door de winkel zonder dat ik nog iets nodig heb. Het loopt gewoon zo lekker. Maar... als ik dan eenmaal de Lidl verlaat, moet ik weer vechten tegen de stadse G-krachten. Het winkelkarretje doet wat hij zelf wil. Duwen gaat niet, dan maar trekken. Dan haalt plotseling de kar mij met een grote zwaai in. Achterwaarts pak ik de duwstang over. Het lijkt wel een circusact. Ik hoor een aarzelend applaus. Straattheater kent vele vormen. Ik schaam me nergens meer voor.

Hardenberg de toegankelijkste gemeente? Laat me niet lachen! CDA & ChristenUnie, jullie zijn toch zo van het rechte pad? Laat maar eens zien dan…

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden