Afbeelding

Op bezoek bij de brengers van geluk

za 28 mei 2022 Hardenberg

Een kleine groep Fotoslag leden bezocht op zaterdag 28 mei ‘de Lokkerij’ in de Schiphorst.

De naam ‘Lokkerij’ heeft met ‘lokken’ niets te maken. Zij houdt verband met de familie Lokken, die in de boerderij waarin thans het ooievaarsstation gevestigd is, generaties lang het boerenbedrijf uitoefende. Lokkerij betekent dus: ‘de boerderij van Lokken’.

Bekijk de statige zwart-witte vogel met zijn lange, vuurrode snavel van dichtbij. Leer alles over zijn gedrag en leefwijze. Maak mee hoe de vogels op de grote nesten staan en hun jongen verzorgen. Zie hoe ze hoog in de lucht zweven op de opstijgende warme lucht, de thermiek. En hoor het luide geklepper waaraan de vogels elkaar herkennen en waarmee ze hun territorium afbakenen. De herintroductie van de ooievaar in Nederland is een groot succes geworden. 

In de buurt van Meppel en De Wijk kun je grote aantallen dieren in de weilanden, in bomen of op paalnesten zien. En je vindt ze op de nesten bij particulieren, waar ze broeden en hun jongen grootbrengen. Uiteindelijk is dat waar het om gaat: een vrije vogel die leeft en zich voortplant in de natuur. Met de beheerder van dit Ooievaars buitenstation was een afspraak gemaakt waardoor de fotografen ’s morgens, voordat het station voor publiek is geopend, hun plaatjes zouden kunnen schieten. Een fantastisch gezicht het daar aanwezige grote aantal broedparen met hun kroost. Het blijkt echter een hele kunst om vliegende ooievaars mooi beeldvullend op de foto te krijgen. Deze “zweefvliegers” met een spanwijdte tot wel twee en een halve meter hoor je niet aankomen. Tegen de tijd dat je de camera goed en wel op het overvliegende dier hebt gericht is deze al bijna weer achter de bomen in het nest neergestreken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Veilig online met de Regiobank Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 15 uur geleden