Afbeelding

Voorbeschouwing Mariënberg – De Zweef

do 26 mei 2022 Hardenberg

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor de Rooms Katholieke Sport Vereniging De Zweef, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Gagelman aan de Koersendijk, nummer 25, in het altied mooie Nijverdal.

Allereest een verontschuldiging van dezer zijde. De gebruikelijke voorbeschouwing liet even op zich wachten. Mea Culpa, ik had er niet meer aan gedacht. Pas tijdens de tweede helft van de Conference League Finale tussen Feyenoord en AS Roma ging er een spaarzaam lampje branden. Verrek, is ook zo. Aanstaande zaterdag komt runner-up De Zweef op bezoek. Helemaal vergeten!

Nu, op Hemelvaartsmorgen, het dauwtrappen reeds gepasseerd, probeer ik enkele woorden te wijden aan een duel wat mijn inziens redelijk om Des Keizers Baard gaat. Nou ja, De Zweef heeft nog een kleine kans op de titel maar het lijkt er eerder op dat bijvoorbeeld Maxima of pak ‘m beet Bruce Springsteen hier aan de keukentafel zit met een lekker bakkie koffie te keuvelen over ditjes en datjes dan het feit dat onze gasten uut Nijverdal ON nog pootje gaat lichten.
Ik denk, weet het wel bijna zeker, dat de Zweef ook nergens meer op rekent. Zij zijn al volop bezig met de voorbereiding(en) om zich via de nacompetitie hun doel(en) alsnog te bewerkstelligen. Het kan namelijk maar zo zijn dat zowel ON, als kampioen zijnde, en De Zweef en Hellendoorn alle drie promoveren naar de tweede klasse. Dat zal ze alle drie behoorlijk goed staan. Ze zijn gewoon te groot voor het 3e klasse servet geworden en zekers niet te klein voor het 2e klasse tafellaken. Wat ik oe brom! Wat staat er nog op het spel voor de Westerparkbewoners? Beetje eergevoel, beetje dat laatste pit in je ‘donder’ nog er uit proberen te spelen? Het seizoen mag niet uitgaan als een nachtkaars! Je hebt nog 2 wedstrijden de mogelijkheid om je blazoen wat op te poetsen.
We hebben het zekers niet slecht gedaan, had beter gekund maar je moet ook reeël zijn. Mariënberg heeft een jonge ploeg met enkele ervaren gasten, notabene eentje van veertig jaar als absolute gangmaker, die dit seizoen regelmatig wisselvallig acteerden. De ene keer was het iets om over naar huis te schrijven en soms wat het niet al te best wat ze ons voorschotelden op de groene mat. Dat kan, dat mag. Maar over het geheel gezien krijgt het elftal van trainer Arjan Visscher een dikke voldoende. Wij zijn een ploeg in opbouw. Visscher heeft niet altijd de gemakkelijkste opdracht.

Want geen enkele wedstrijd heeft hij dit seizoen kunnen spelen met zijn beoogde basiself. Elke week ontbrak er wel één, twee of meerdere spelers door allerlei oorzaken maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven. We hebben de hoop dat sommige zaken zullen verbeteren…

Hoe zal de Zweef deze wedstrijd benaderen. Worden er spelers gespaard voor de duels die er echt toe zullen doen, die de weg moeten plaveien naar het zo gewenste stapje hogerop. Ze hebben hun ambities niet onder stoelen of banken gestoken, zijn het een beetje aan hun stand verplicht om zo snel mogelijk te vertrekken uit de klasse waar wij ons al jaren thuisvoelen.
Voorlopig is dit ons plafond, tegen de middenmoot aanspelend. Soms een uitschieter naar boven maar gewoon die stabiele derdeklasser zijn. Even leek het er op dat we natte voeten kregen, ging het deurtje van de kelder op een kiertje, maar echt zorgen hebben wij ons nooit hoeven te maken.
Vrijuit voetballen. Dat konden we vorige week ook bij Westernarigheid. Jammer dat een slechte eerste helft ons uiteindelijk de das omdeed. Ok, we gaven onze vrienden van Sempre Avanti nog wat hoop op een langer verblijf in de derde klasse maar er alsnog een wonder geboren op sportpark Twistveen willen ze niet degraderen naar de vierde klasse. Waarvan Akte!
Maar, dat is mijn bescheiden mening, we hadden niet hoeven te verliezen. Cruijff zei het ooit: Als je niet kunt winnen moet je er voor zorgen dat je niet verliest. Dat lukte ons zelf niet. Helaas…!

Heb wel genoten van invaller Job Wolters, nog een A-junior of hoe heet dat tegenwoordig: Pupil uit de JO-19. Nog niet eens achttien, als ik mij niet vergis, ben niet zo goed in leeftijden schatten. Maar Job nam zijn elftal op sleeptouw. Hij bracht nieuw elan en Mariënberg begon ineens te lopen als een goed draaiende motor. Hij scoorde twee keer. De gelijkmaker was niet aan ons besteed. De deklat en opzichtig falen van de arbitrage voorkwamen dat wij minimaal een punt meenamen uit het dorp waar Slagerij Kleine langzaam weer begint te denken aan het maken van Snert! Mmmmm…
Neuh, nog twee keer volle bak. Wie weet zit er een stuntje in tegen het sterkere de Zweef en dan volgende week lekker en liefdevol het seizoen afsluiten in Bruchterveld op de Noppenweide. Kom op, jongens. Nog twee keer de turbo aan, maximaal het gaspedaal intrappen, blik naar voren gericht en gewoon ‘schieteren’ als je kunt scoren. Mede daarom gok ik ouderwets op een 3-1 zege in onze laatste thuiswedstrijd.

Waarom niet? De Zweef zal wellicht met haar gedachten al bij de nacompetitie zijn, daar valt voor de Gagelman-bewoners nu éénmaal de gewenste promotie te halen. Wij zijn slechts het tussendoortje onderweg naar de hoofdmaaltijd. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Michiel Tramper en hij blaast om half drie (14.30u) voor het eerst op zijn fluit. Veule wille maar vooral veule Skik, laat ons juichen, alsjeblieft!
Joah, mag wel zo.
(AD)

Afbeelding
Sjoeluitslagen Sios'83 Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
LEADER gaat vanaf 2 april weer open! Hardenberg 54 minuten geleden
Afbeelding
The Hackensaw Boys (USA) in de Gashouder Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
Natuurlijk Heidepark start crowdfunding Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Genieten van de tuinen in Lemelerveld Ommen 1 uur geleden