Afbeelding

Week van de Jonge Mantelzorger

wo 25 mei 2022 Hardenberg

De Week van de Jonge Mantelzorger

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Om hen te ondersteunen en in de spotlights te zetten, is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. 

(Ook) in de gemeente Hardenberg worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten gehouden. Met name het Steunpunt Mantelzorg van Carinova organiseert het hele jaar door activiteiten voor jonge mantelzorgers. Wat dacht je van lekker spelen in het bos op 1 juni in Ommen? Of lasergamen op 10 juni? Ook is er op 15 juli een barbecue. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op:  www.mantelzorgnetwerkhardenberg.nl.

Bewustwording

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of beperking. Bij mantelzorgers denken wij vaak aan volwassenen, maar ook kinderen en jongeren zijn mantelzorgers. Een kwart van de kinderen en jongeren groeit op met iemand die zorg nodig heeft. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal. Het kan echter ook zwaar zijn. Jonge mantelzorgers dragen meer verantwoordelijkheden en maken zich vaker zorgen over hun gezinsleden dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn vaak sneller zelfstandig en hebben eerder de neiging om hun eigen gezondheidsklachten of zorgen voor zich te houden.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers (en mensen uit hun omgeving) niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste leeftijdsgenoten. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon.

Niet te missen

Om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers is de bewustwordingscampagne ‘Niet te missen’ opgezet. Het doel van de campagne is om bewustwording te creëren en de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers te vergroten.

Het is vaak lastig om de signalen van een jonge mantelzorger te herkennen. Mantelzorg.nl heeft een aantal signaalkaarten ontwikkeld om jonge mantelzorgers te herkennen, zie onder andere www.mantelzorg.nl/professionals/publicaties/signaalkaart-jonge-mantelzorgers-basisschool/

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of kijk op Instagram, Facebook en LinkedIn #NIETTEMISSEN

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 7 uur geleden