Elk adres krijgt ook een steen met een QR-code, die toegang geeft tot een internetpagina van de HVA met info over de betrokken personen.
Elk adres krijgt ook een steen met een QR-code, die toegang geeft tot een internetpagina van de HVA met info over de betrokken personen.

Speciale steenlegging

wo 30 maart 2022 Hardenberg

Om de deportatie van 10 Joodse gezinnen in Dedemsvaart (7) en Balkbrug (3) naar concentratiekampen tijdens WO II, waar zij vergast werden, blijvend te herinneren, worden op 9 en 10 april 2022 stolpersteine (struikelstenen) met onder meer naam, geboorte- en sterfdatum  in het wegdek bij hun toenmalige adressen gelegd. In totaal worden er 27 stenen gelegd door de duitse kunstenaar Günter Demnig, die de struikelstenen jaren geleden bedacht. 

De lokale steenlegging werd ruim twee jaar geleden geïnitieerd door Joop Kolkman uit Zwijndrecht, die Dedemsvaartse roots heeft. Door zijn niet aflatende inzet werd er door de Historische Vereniging Avereest de werkgroep Stolpersteine Avereest 42-22 opgericht. 

Scholen adopteren

Elk adres waar de stenen komen te liggen wordt “geadopteerd” door een school in Dedemsvaart of Balkbrug. De scholen krijgen een lespakket om de herinnering aan het gebeurde levend te houden en door te geven aan volgende generaties en gaan ook de stenen onderhouden.

Doelpuntenmaker Levi Aitink.
Boys-beloften nog in de race voor finaledag Twenterand 2 minuten geleden
Afbeelding
Opening Bloemen en Beeldentuin Pluck Ommen 15 minuten geleden
Afbeelding
Onderscheiding voor Lute Gombert Twenterand 25 minuten geleden
Afbeelding
Wildplukwandeling met High Tea Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
Open Biljart Kampioenschap Hardenberg 1 uur geleden