Afbeelding
G. Brokelman

Stem van jongeren vertolken

wo 23 februari 2022 Hardenberg Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Een keer in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. De redactie is in gesprek met gemeenteraadsleden Bas Kuipers (ChristenUnie); Romano Boshove, (GroenLinks), Liam Borger, (VVD). Allen raadslid in de periode 2018-2022.

Romano Boshove is 25 jaar en geboren in Hardenberg. De afgelopen vier jaar is hij fractievoorzitter geweest van GroenLinks Hardenberg. “Ik ben de politiek ingegaan omdat ik me wilde inzetten tegen racisme en discriminatie. Door mijn inzet op dat gebied kwam ik in contact met de lokale fractie en maakte ik kennis met de lokale politiek”.

Romano is kritisch over het aantal jongeren op de kandidatenlijsten. “De kandidatenlijst van GroenLinks is jong en divers. Maar bij veel andere partijen zie ik de jongeren vooral op volstrekt onverkiesbare plekken of ik zie helemaal geen jongeren. Echt jammer want ik heb gemerkt dat jongeren zich best willen bemoeien met politiek maar dan moet je ze ook dat vertrouwen geven en hoog (verkiesbaar) op de lijsten zetten”.

Waarom GroenLinks?

“GroenLinks heeft de beste visie op de problemen waar we mee te maken hebben. Ongelijkheid, de klimaatverandering en ook de wooncrisis. Allemaal problemen die zeker voor mijn generatie belangrijk zijn”.

Romano blikt terug op de afgelopen vier jaar. “Fractievoorzitter is een mooie functie, maar ook met veel verantwoordelijkheden. Als fractievoorzitter heb ik veel nieuwe mensen bij de politiek kunnen betrekken, daar bent ik trots op. Ook heb ik geleerd hoe ontzettend complex sommige onderwerpen zijn. Het sociaal domein bijvoorbeeld. Ik had daar echt weinig affiniteit mee maar de afgelopen periode heb ik daar echt veel over geleerd”.

‘Constructief waar mogelijk, standvastig waar nodig’

Wat heb je bereikt in de afgelopen periode, waar ben je trots op? “Een paar dingen springen er voor mij uit. De motie waarin we de Rijksoverheid oproepen om 500 vluchtelingenkinderen van het vluchtelingenkamp op Lesbos op te nemen. Dat die motie gemeenteraad breed ondersteund werd vond ik zo’n krachtig signaal. Ook de inzet die we hebben geleverd op het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan. Daar hebben we echt gezorgd dat de fiets en duurzame mobiliteit duidelijk aanwezig zijn. Overigens bereik je natuurlijk niks alleen, er is altijd steun van de Gemeenteraad nodig en daar ben ik ook trots op. Ik was aangewezen op oppositie voeren en dat heb ik gedaan onder het motto ‘constructief waar mogelijk, standvastig waar nodig’. Volgens mij is dat goed gelukt”. 

De komende vier jaar wil Romano zich er voor inzetten dat er gebouwd wordt in balans met de natuur; dat de maximumsnelheid in de bebouwde kom zo veel mogelijk naar dertig kilometer per uur gaat; ondersteuning van agrariërs die naar een beter, eerlijk en duurzaam model willen overschakelen.

Stem van jongeren vertolken in politiek

Op de vraag wat moet er veranderen om meer jongeren bij de verkiezingen te betrekken antwoordt Romano het volgende: 

“Partijen moeten veel meer begrijpen wat de issues zijn waar jongeren mee zitten. Maar dat kun je eigenlijk alleen goed doen als je jongeren in je fractie hebt. Dus partijen moeten echt een tandje bijzetten om aanspreekbaar te zijn voor jongeren. Het moet dan niet blijven bij het verkrijgen van stemmen van jonge mensen, daarna moet je hun stem gaan vertolken in de politiek. Daarvoor ben je volksvertegenwoordiger”.

Fors anders, dat sowieso

Romano vindt de verkiezingen super onvoorspelbaar. “Wij zijn als GroenLinks wel heel positief en denken dat onze visie voor de gemeente goed aansluit bij wat de kiezer wil. Maar hoe de samenstelling van de Gemeenteraad er straks uitziet? Fors anders, dat sowieso”, eindigt Romano het gesprek.

Lees het verhaal van Bas Kuipers en Liam op pag. 36 van de Toren of bij Lees Meer. 

Afbeelding
Twee aanhoudingen bij hennepkwekerij in Coevorden Hardenberg 56 minuten geleden
Afbeelding
Groene Karavaan komt op stoom in het Vechtdal Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Papier voor de broederband Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Politiek vraagt 'energieke' inzet om bedrijven te houden Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Voorleesfeest bij De Speeldoos Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Empire viert jubileum Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Turftrappers scoren met 'brandhout' Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Gezond het jaarrond – gezond & voedzaam koken speciaal voor mensen met een klein budget Hardenberg 6 uur geleden