Afbeelding
G. Brokelman

Je bent jong en zit in de Gemeenteraad

wo 23 februari 2022 Hardenberg Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Een keer in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. De redactie is in gesprek met gemeenteraadsleden Bas Kuipers (ChristenUnie); Romano Boshove, (GroenLinks), Liam Borger, (VVD). Allen raadslid in de periode 2018-2022.

Vier jaar geleden was Bas Kuipers (nu 29 jaar) één van de eerste jongeren. Op dit moment staan er meer jongeren op de kandidatenlijsten. “Destijds was ik één van de jongeren. Hier stond ik niet bij stil. Ik vind dat de gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Ongeveer dertig procent van de inwoners van gemeente Hardenberg is 25 jaar of jonger en dit is nog niet terug te zien in de Gemeenteraad. Jongeren zijn wat mij betreft meer dan welkom!”.

Bas is geboren en getogen in Hardenberg. Opgegroeid in een gezin met vijf jongens. Het zijn van raadslid combineert hij met zijn baan bij Wemekamp Houtbouw. “Ik vind dat iedereen in onze gemeente de kans moet krijgen op een gezond en gelukkig leven. Bij de ChristenUnie vinden we de gezonde balans in het leven belangrijk.

Naast het gehaaste leven van deze tijd is het goed om ook leuke dingen te kunnen doen met de mensen om je heen en om af en toe je rust te kunnen pakken. Het omzien naar elkaar is iets wat we in onze gemeente goed kunnen, dit wil ik ook graag behouden in plaats van de steeds meer individualistische gerichte samenleving”.

Op zoek naar oplossing

“Ik ben niet iemand die snel trots is, maar ik denk dat ik trots ben op mijn manier van werken samen met de partij. Het moet namelijk om de inhoud gaan en het maakt dus niet uit van wie of welke partij dit komt. We willen allemaal het beste voor onze gemeente. Van de vijftien moties die ik heb ingediend is er maar een verworpen, omdat ik graag op zoek ga naar een oplossing waarin iedere partij zich kan vinden”. Binnen de ChristenUnie wordt Bas ‘het gezicht van duurzaamheid’ genoemd. Hij heeft zich de afgelopen vier jaar heel veel ingezet voor de portefeuille duurzaamheid.

Rust, gezelligheid en gezondheid

Bas staat nu nummer zes op de kandidatenlijst. Als hij weer raadslid wordt wil hij zich onder andere inzetten voor de bevaarbaarheid en recreatiemogelijkheden rondom de Vecht. Ook goede sportfaciliteiten voor iedereen die graag wil sporten vindt Bas belangrijk. “Het zou natuurlijk gaaf zijn als we nog meer topsporters in de gemeente krijgen. Verder hoop ik met name dingen te bereiken die te maken hebben met het vinden van rust, gezelligheid en gezondheid”.

Dit blijft lastig

Op de vraag wat moet er veranderen om meer jongeren bij de verkiezingen te betrekken antwoordt Bas het volgende: “Dit blijft lastig. Van veel raadsleden en medewerkers bij de gemeente Hardenberg weet ik dat hier veel aandacht aan besteed wordt. Uiteindelijk heeft het denk ik met name te maken met onderwerpen die jongeren interesseren en die komen niet altijd even ‘tastbaar’ terug in de Gemeenteraad. De jongeren die ik heb mogen spreken, snappen wel waarom ze mogen stemmen”.

Voor verhalen Bas Kuipers en Romano Boshove zie bij Lees ook, of op pagina 36.

Afbeelding
Twee aanhoudingen bij hennepkwekerij in Coevorden Hardenberg 49 minuten geleden
Afbeelding
Groene Karavaan komt op stoom in het Vechtdal Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Papier voor de broederband Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Politiek vraagt 'energieke' inzet om bedrijven te houden Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Voorleesfeest bij De Speeldoos Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Empire viert jubileum Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Turftrappers scoren met 'brandhout' Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Gezond het jaarrond – gezond & voedzaam koken speciaal voor mensen met een klein budget Hardenberg 6 uur geleden