Geschiedenisverhalen gaan leven wanneer ze doorgegeven worden. Henk Overweg overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan zijn oudste kleinzoon Jorik.
Geschiedenisverhalen gaan leven wanneer ze doorgegeven worden. Henk Overweg overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan zijn oudste kleinzoon Jorik.

Met de kennis van nu. Terugkijken op vroeger

vr 28 januari 2022 Hardenberg

In de jaren zestig van de vorige eeuw verdween ‘de vanzelfsprekendheid’ uit de maatschappij, ook op het platteland van Noordoost-Overijssel. Veel tradities sneuvelden. Kinderen werden vrijwel niet meer vernoemd naar hun grootouders. De meeste zonen kozen een ander beroep dan waarin hun vader werkzaam was. In veel gezinnen sprak men geen dialect meer.

Er gebeurde meer sinds die jaren: de landbouw werd grootschaliger, Hardenberg werd een industriestad, de positie van de kerken werd minder dominant en het traditionele ‘driegeneratiegezin’ verdween. Dit proces van veranderingen bracht Henk Overweg (Collendoorn 1954) er toe om zijn herinneringen aan de tweede helft van de jaren vijftig en de eerste helft van de jaren zestig op te schrijven. Een tijd die intussen dichter bij de negentiende dan bij de eenentwintigste eeuw ligt.

Met de kennis van nu kijkt hij terug en probeert hij de vraag te beantwoorden of we er in die ruim halve eeuw op vooruit zijn gegaan. Naar zijn mening is niet alles ten goede veranderd. Zijn bevindingen staan in het boek en die wil hij graag delen met buurt-, kerk- en leeftijdgenoten. Eén van zijn vragen is wat de stichting van de Doekesschool (1963) in Heemse destijds teweeg heeft gebracht bij ‘synodalen’ en ‘vrijgemaakten’. Hoe kijken de leerlingen van toen terug op deze abrupte scheiding en wat waren de gevolgen voor de sociale omgang tussen beide groepen?

Met de kennis van nu. Terugkijken naar vroeger is uitgeven door uitgeverij Heijink, Hardenberg en ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 2 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg 22 uur geleden
Afbeelding
Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur Hardenberg 25 mei, 16:00