Afbeelding

Scoor een Boek! trapt af in Hardenberg

vr 28 januari 2022 Hardenberg

Vanaf 7 februari is het weer tijd voor ‘Scoor een boek! Het leesproject ‘Scoor een Boek!’ bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit de gemeente Hardenberg te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. In de komende negen weken gaan de leerlingen uit groep 5 en 6 van elf basisscholen in de gemeente Hardenberg zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door een voetbalspeler van Heracles. Dit jaar is Kaj Sierhuis hét boegbeeld voor Scoor een Boek bij Heracles. Wekelijks ontvangen de scholen nieuwe filmpjes met een sportieve challenge voor de klas.

Warming-up, wedstrijd, rust en fluitsignaal

Het leesproject is opgebouwd als een voetbalwedstrijd, met een warming-up, wedstrijd, rust en een fluitsignaal. In verband met de coronaperikelen komt dit jaar de uitleg van (een medewerker van) de Bibliotheek online in de klas voor de warming-up, vergezeld door een videoboodschap van een voetballer van Heracles. De klas krijgt een krat met allerlei leesboeken om de leesuitdaging aan te gaan. De leerkracht krijgt tips en leuke materialen om er in de klas actief mee aan de slag te gaan. Zo kan wekelijks ‘de opstelling’ worden gemaakt: welk boek staat op welke positie? Leerlingen gaan met elkaar in gesprek over het gelezen boek en geven elkaar tips. Op de scoreposter voor de klas wordt voor elk gelezen boek een sticker geplakt. Zo houden we de score bij!

De week van 14 maart is de Rustweek, dan bepalen Heracles en de Bibliotheek de tussenstand. Na negen weken lezen klinkt het Fluitsignaal. Hoe de feestelijke afsluiting gaat verlopen is op dit moment nog niet bekend. Dat wordt hopelijk een sportieve afsluiting met alle deelnemers, met ondersteuning door de sportfunctionaris van Gemeente Hardenberg. Dan wordt ook de eindstand bekendgemaakt: het totaal aantal gelezen boeken door de deelnemende Hardenbergse scholen.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen meedoen met Scoor een Boek! Digitaal, via Scoorthuis.nl, met allerlei leuke opdrachten en spelvormen. De thuiseditie start vanaf 14 maart, in de Rustweek. Het gezin kan zo helpen om punten te scoren voor de klas, maar kan ook gewoon als eigen gezin meedoen.

Geschiedenis Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, PSV, FC Utrecht, Willem II, Heracles, Heerenveen, FC Groningen, FC Emmen, ADO, Fortuna Sittard, VVV Venlo, RKC Waalwijk. Afhankelijk van het gebied heeft de Bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Afbeelding
Sprookjesdagen in Hardenberg Hardenberg 2 minuten geleden
Afbeelding
Orchideeën en wilde flora van het Springendal Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Lever uw afgedankte fietsaccu in Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Middelbare scholieren minder gelukkig dan voor coronacrisis Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Dien uw ideeën voor een leefbare omgeving in en win een prijs Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Juni 2022: belangrijke maand voor actief HCM Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Maak met uw idee kans op 5.000 euro Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Inkoopactie: laatste week om in te schrijven! Hardenberg gisteren