Pluimveehouder Egbert van der Veen hoopt met name de exportmarkt van zijn eieren weer langzaam te kunnen opbouwen.
Pluimveehouder Egbert van der Veen hoopt met name de exportmarkt van zijn eieren weer langzaam te kunnen opbouwen. Egbert van der Veen

“Dreiging Vogelgriep is er nog altijd”

wo 26 januari 2022 Hardenberg

“De situatie voor de meeste pluimveehouders in ons gebied is momenteel weer redelijk genormaliseerd, maar de schrik zit er nog altijd in. Het LTO Noord afdeling Vechtdal, maar ook de individuele pluimveehouders blijven de ontwikkelingen met betrekking tot de vogelgriep dan ook met argusogen volgen,” zegt Hendriëtte Bouma, bestuurslid van de regionale landbouworganisatie. 

Pluimveehouders werden half december opgeschrikt door de constatering van vogelgriep bij een pluimveehouder in Den Ham. Als gevolg daarvan werden diens kippen geruimd, maar ook tal van andere verschillende maatregelen getroffen. Zo werd onder meer een vervoersverbod ingesteld voor pluimveebedrijven in een straal van 10 km rond het besmette bedrijf, waaronder ook een groot aantal uit de gemeente Hardenberg.

Exportmarkt verloren

Voor pluimveehouder Egbert van der Veen uit Bergentheim betekende dat onder meer dat zijn zogenaamde “Pakstation” aan huis een maand dicht moest. “Ook hebben wij bijvoorbeeld supermarkten niet van eieren kunnen voorzien,” vertelt Van der Veen, die een bedrijf heeft met 70.000 legkippen, waarvan de eieren onder het Beter Leven Keurmerk normaliter de deur uit gaan. “We hebben een heel stuk exportmarkt verloren en hopen dat nu weer een beetje op te bouwen. De export is weggevallen doordat er vorig jaar ook een ophokplicht was en die heeft veel te lang geduurd. Ons beschermingsgebied is nu wel vrij gegeven, maar de ophokplicht geldt nog wel en het virus waait nog wel rond. Ik heb daar zorgen over, want als dat in februari nog zo is, dan worden de vrije uitloop eieren, waarvoor wij 40.000 kippen hebben, afgewaardeerd naar scharreleieren en die brengen minder op.” 

Dreiging blijft

Bouma kan zich de zorgen goed voorstellen. Ook zij noemt de spanning in dit gebied nog steeds groot. “Gelukkig is het tot nog toe bij één besmetting gebleven en kunnen de pluimveebedrijven hun bezigheden langzaam weer opstarten. Het lijkt goed afgelopen, maar de dreiging is er nog. De pluimveehouders houden ondertussen hun pluimvee goed in de gaten en treffen allerlei voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.” 

Pluimvee afdekken

Ondertussen roept het LTO hobbypluimveehouders op tot het goed afdekken van pluimvee en andere vogels. “Zorg voor een dakje boven het hoofd van je dieren. Dat vermindert het risico op besmetting door poep van “wilde” vogels. Daar help je de pluimveehouders enorm mee.”

Afbeelding
Cormick/Casedag Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Op bezoek bij de brengers van geluk Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Dat doet die van mij niet! Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Veel oldtimers in De Krim Video 5 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg boekt verrassende zege tegen De Zweef Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Rommelmarkt Sionskerk in Mariënberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
‘Verlaat Nieuwjaarsconcert’ Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Wandeling langs verdwenen kastelen Hardenberg 11 uur geleden