Louis van Meenen uit Slagharen.
Louis van Meenen uit Slagharen. G. Brokelman

Zorgpartijen pakken Nachtzorg samen op

di 18 januari 2022 Hardenberg

“Ogenschijnlijk een mooi verhaal, maar niet helemaal compleet,” zegt de 80-jarige Louis van Meenen uit Slagharen over de berichtgeving van een aantal zorgpartijen in Noord Overijssel om gezamenlijk de acute verpleegkundige nachtzorg, tussen 23.00 en 7.00 uur, die niet kan wachten tot de volgende dag, te gaan verlenen. 

De Slagharenaar stelt dat de planmatige nachtzorg van de verschillende zorgpartijen door de beoogde samenwerking wordt afgeschaald en noemt de gevolgen desastreus voor met name alleenstaande cliënten, die in de nacht vanwege incontinentie geen toilethulp en/of andere hulp meer zullen krijgen.

Onmogelijk beleid

“Stel je voor dat je een hele nacht in je ontlasting moet blijven liggen totdat er hulp komt. Er is mijns insziens weinig fantasie voor nodig om te beseffen wat dit betekent voor deze kwetsbare groep. Kinderen of buren in de nacht vragen om hulp? Dat lijkt mij wel het laatste wat je als oplossing zou moeten willen voor dit probleem,” stelt Van Meenen in een schriftelijke inspraakreactie aan de gemeenteraad van Hardenberg. De Slagharenaar vindt ook dat het beleid om ouderen zo lang mogelijk in de thuissituatie te houden onmogelijk wordt gemaakt door het onthouden van deze nachtzorg.

In actie

Van Meenen, die zelf jarenlang gemeenteraadslid in de gemeente Hardenberg is geweest, maar onder meer ook lid is geweest van het FNV ledenparlement namens de senioren en uitkeringsgerechtigden, heeft zich ten doel gesteld het nieuwe beleid aangaande de nachtzorg door de verschillende zorgpartijen te stoppen en heeft de kwestie inmiddels niet alleen aanhangig gemaakt bij de gemeenteraad in Hardenberg, maar onder meer ook bij de Tweede Kamer in Den Haag. “Dit mag zo niet doorgaan,” meent de 80-jarige. 

Tevergeefs 

“Ik heb uiteraard ook de directeur van Carinova, de heer Martin Plant, over deze gang van zaken gesproken. Het was weliswaar een goed gesprek, maar ik heb hem jammer genoeg niet kunnen overtuigen van het nut en de noodzaak om de planmatige nachtzorg in het nieuwe beleid op te nemen,” aldus Van Meenen. Hij zegt te weten dat ook een groot aantal thuiszorg medewerkers inmiddels hebben laten weten grote moeite te hebben met het voorgenomen nieuwe beleid, waarin cliënten de planmatige nachtzorg wordt onthouden. 

Samenwerken

Voor de uitvoering van de acute verpleegkundige nachtzorg bij mensen thuis hebben Beter Thuis Wonen, Buurtzorg, Carinova, Driezorg, Icare, IJsselheem, Saxenburgh en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht de handen ineen geslagen. Zij staan zorg voor die in de nacht, tussen 23.00 en 7.00 uur, alleen gegeven wordt wanneer mensen urgent hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze gevallen zijn of een verstopte katheter hebben. 

Efficiënter

De initiatiefnemers. stellen dat door samen te werken de acute verpleegkundige nachtzorg efficiënter kan worden ingericht en de acute verpleegkundige nachtzorg ook in de toekomst beschikbaar kan blijven. Verder stellen de initiatiefnemers dat de samenwerking met andere partijen in de nacht, zoals de huisartsenpost en ambulancedienst,  hierdoor ook verder geoptimaliseerd kan worden. 

Startdatum

Om de samenwerkingsvorm mogelijk te maken wordt de komende periode gebruikt om de verschillende processen van de partners op elkaar af te stemmen. De verwachting is dat eind maart 2022 de samenwerking al van start kan gaan. De intentie is ook dat andere zorgpartijen op termijn kunnen aansluiten bij deze samenwerking. De samenwerkende zorgpartijen hebben laten weten dat hun cliënten, die gebruik maken van acute verpleegkundige nachtzorg, binnenkort nader geïnformeerd zullen worden over de plannen.

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 14 uur geleden