Afbeelding

Nieuw begin voor Plaatselijk Belang Balkbrug en CTP Veldzicht

zo 12 december 2021 Hardenberg

Plaatselijk Belang Balkbrug (PBB) is al jaren de vertrouwde overlegpartner van Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht, maar toch was het voor de deelnemers aan het eerste overleg in tijden even wennen. Allemaal nieuwe gezichten. Ceesjos Verbeek en Sjoukje de Haan van Plaatselijk Belang Balkbrug zijn de contactpersonen voor de psychiatrische kliniek. Daar staat een nieuw, maar bekend gezicht aan het roer: Hanny van Geffen, sinds 1995 woonachtig in Balkbrug en vanaf augustus algemeen directeur van de rijkskliniek.

Normaal gesproken spreken beide partijen elkaar enkele malen per jaar, maar wat is normaal sinds de start van de coronacrisis? Veldzicht was – en is – nog steeds bezig om de coronacrisis buiten de deur te houden. Dit lukt aardig. Het aantal patiënten dat het virus tot nu toe heeft opgelopen is minimaal. Wel zijn er de nodige medewerkers getroffen door het virus. ,,Dit heeft grote gevolgen voor de bezetting op de verschillende afdelingen. Het is momenteel roeien met de riemen die we hebben’’, zegt Hanny van Geffen duidend op de vele zieken onder haar medewerkers aan het begin van de vierde golf. “Mijn mensen hebben het zwaar. Ze werken met zeer kwetsbare psychiatrische patiënten. Af en toe moet een afdeling enkele dagen in quarantaine en dan weet je dat spanningen toenemen op die afdeling.”

Investeren in de relatie

Onlangs spraken Plaatselijk Belang Balkbrug en Veldzicht elkaar in de directiekamer van Veldzicht. In aanwezigheid van directiesecretaris Turgut Caglayan en communicatieadviseur Bas Ruesink. Directeur Van Geffen vertelde Plaatselijk Belang Balkbrug dat Veldzicht van plan is de komende jaren flink te investeren in de relatie met het dorp. Zo is de kliniek in gesprek met de gemeente Hardenberg over de inzet van patiënten bij het verrichten van onderhoudsklussen in het dorp.

Alle patiënten in Veldzicht stromen na een tijdelijk verblijf in de kliniek door naar een vervolginstantie, binnen de forensische psychiatrie of naar een instelling in de reguliere ggz. Een groot deel van de niet-forensische patiënten zijn afkomstig van een locatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Die patiënten keren terug naar het asielzoekerscentrum waar ze hopen op een verblijfsvergunning.

Communicatie

In het overleg is verder gesproken over activiteiten en wijze van communiceren met het dorp die passend zouden zijn. Plaatselijk Belang Balkbrug gaf aan dat zij weliswaar ruim 600 leden hebben, maar ze adviseerden Veldzicht om het contact met iedereen in het dorp aan te gaan. Zowel via de social media kanalen van Veldzicht, maar ook via artikelen in de plaatselijke kranten. “Veel mensen zijn benieuwd naar de verhalen van de patiënten. Wie zijn het en waar komen ze vandaan? Daar ligt duidelijk een behoefte denken wij”, aldus De Haan.

Na afloop van het gesprek ontvingen Verbeek en De Haan een exemplaar van het recent verschenen boek Schoffies in Salland van historica Jasmijn Vervloet. Dit boek vertelt aan de hand van unieke foto’s het verhaal van Veldzicht in de periode 1894 – 1933. Het boek is een uitgave van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen.

Afbeelding
Afbeelding
Leer alles over fotograferen met je smartphone Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken van start Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Sjoeluitslag van De Krim Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Scholen in Slagharen herdenken Hardenberg 8 uur geleden
Proefkamer het Reestdal
Leerlingen van de Langewieke krijgen een kookworkshop bij Proefkamer het Reestdal. Hardenberg Ingezonden 8 uur geleden