beide artsen
beide artsen G. Brokelman

Tekort aan huisartsen leidt tot wachtlijst

wo 26 januari 2022 Hardenberg

Stad Hardenberg is toe aan een nieuwe huisartsenpraktijk en is op zoek naar een toekomstige praktijkhouder.

Sinds een jaar hebben de huisartsen in Hardenberg een wachtlijst voor nieuwe patiënten. “Er staan ruim 500 patiënten op de wachtlijst, dit is een probleem. Dit is de reden dat de huisartsen van Hardenberg samen met de gemeente Hardenberg, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en huisartsenorganisatie Medrie werken aan een oplossing voor dit probleem. De laatste jaren is Hardenberg enorm gegroeid qua inwoners en deze groei zet zich door. De wachtlijst is niet ideaal. Maar als praktijk steeds blijven groeien is ook niet vol te houden. Daarbij is fysieke ruimte ook een probleem. In alle huisartsenpraktijken in Hardenberg zijn de ruimtes druk bezet” vertelt Gerben Altena, huisarts/praktijkhouder bij huisartsenpraktijk De Brink in Hardenberg. 

Groei maar niet voldoende capaciteit

“Het probleem bestaat al veel langer. Onze praktijken groeien, terwijl we niet voldoende capaciteit hebben. Het is elke keer weer zoeken naar een oplossing en al die tijd hebben we het zelf opgelost. We hebben al veel campagnes gevoerd om nieuwe praktijkhouders voor onze huisartsenpraktijk te werven. De afgelopen jaren hebben we veel met waarnemend huisartsen gewerkt om de gaten in de huisartsbezetting gevuld te krijgen. De grens is al veel langer bereikt, maar we bleven open voor nieuwe patiënten”, vertelt Hans van Hateren huisarts/praktijkhouder Huisartsenpraktijk Floralaan. “Zolang je open blijft voor nieuwe patiënten dan wordt de urgentie ook niet gevoeld.”, vult Gerben aan.

Noodzakelijk bezoek mogelijk

“Dit wil niet zeggen dat deze 500 patiënten op de wachtlijst nu nergens terecht kunnen in Hardenberg. Al deze patiënten weten dat ze bij ons terecht kunnen voor een bezoek als het echt noodzakelijk is. Maar we kunnen ze niet meer aannemen als vaste patiënt”. 

De patiënten van huisarts Van As, die onlangs afscheid heeft genomen, kunnen terecht bij de huisartsenpraktijk Floralaan. 

 “Voor huisartsenpraktijk Floralaan lijken de problemen wel verleden tijd. Per 1 februari komt er een nieuwe huisarts, en een Physician Assistant voor drie dagen per week. De bezetting voor onze praktijk, met het huidige patiëntenaantal, is hiermee nu goed op orde. Het biedt echter geen ruimte voor verdere groei, ”, aldus Hans. 

Nieuwe praktijk

Sinds begin januari is er een vacature (link naar vacature)

voor een nieuw te starten praktijk geplaatst door Medrie namens alle samenwerkende partijen. Er wordt een huisarts gezocht die alleen of samen met een collega-huisarts, met ondersteuning vanuit Medrie, een nieuwe praktijk in Hardenberg wil starten. Deze nieuwe huisartsenpraktijk gaat in eerste instantie zorg leveren aan de 500 HvH1patiënten die op de wachtlijst staan. De praktijk kan vervolgens uitgebreid worden. De nieuwe huisarts krijgt alle ruimte om vorm te geven aan de nieuwe praktijk. 

“Deze huisarts staat er niet alleen voor. In het begin zal het een kleine praktijk zijn, en misschien bepaalde dagdelen open kunnen. Door de nieuwbouw van woningen zal in de loop der jaren deze praktijk gaan groeien. De eerste jaren wordt de huisarts ondersteund door Medrie en wij als huisartsengroep gaan alle ondersteuning bieden die nodig is. Alle drempels om hier als huisarts te beginnen moeten worden weggenomen. Er is een tekort aan huisartsen. Dit is landelijk een groot probleem. We moeten de nieuwe praktijk, in deze mooie plaats en omgeving zo aantrekkelijk mogelijk maken”. Over de locatie kunnen de huisartsen Altena en Van Hateren niets zeggen. “Vanuit Medrie wordt hierbij geholpen. Met input van een nieuwe praktijkhouder en overleg met de gemeente. 

Huisartsentekort blijft

“Dat er een tekort aan huisartsen is in Nederland, dat weten we al jaren. Hier is ook zo geen oplossing voor. In de loop der jaren zijn er wel meer huisartsen bijgekomen. Maar door de toenemende vergrijzing en de uitbreiding van het takenpakket van de huisarts blijft dit tekort. Samen met Medrie zijn er al veel campagnes gevoerd. We proberen zoveel mogelijk huisartsen op te leiden in Overijssel, met de kans dat de huisartsen in deze omgeving blijven. Veel van de huisartsen die nu werkzaam zijn in Hardenberg, zijn ook opgegroeid en opgeleid in deze omgeving. Het is belangrijk dat Hardenberg aantrekkelijk is om te wonen en te werken”. 

Continuïteit

Landelijk zie je dat huisartsenpraktijken ook worden overgenomen door commerciële partijen. Is dit de oplossing? “We gaan voor een praktijkhouder, dit betekent ook continuïteit. Een praktijkhouder kan een band opbouwen met de patiënten, dit is voor iedereen prettig. We zijn er ons wel van bewust dat dit niet gemakkelijk wordt”, vertelt Hans. 

Ieder keer een ander gezicht

Op de vraag wat merkt de patiënt van het huisartsentekort op dit moment antwoordt Hans het volgende: “De zorg voor de patiënt is niet minder geworden. Maar door de jaren heen zijn er veel waarnemende huisartsen geweest. Dus vaker een ander gezicht en dat is niet fijn voor een patiënt. Alleen de mensen op de huidige wachtlijst die hebben echt hinder van het huisartsentekort. Maar we zijn niet de enige plaats. Ook grote plaatsen hebben dit probleem”. 

Drempels wegnemen

De vacature van praktijkhouder is te vinden op de website van de gemeente Hardenberg en andere sociale media. Binnenkort is er een informatieavond voor geïnteresseerde huisartsen. “We moeten proberen alle ‘drempels’ weg te nemen voor een nieuwe praktijkhouder en dan moet het vast lukken”, eindigen Hans en Gerben het gesprek.

Afbeelding
Cormick/Casedag Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Op bezoek bij de brengers van geluk Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Dat doet die van mij niet! Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Veel oldtimers in De Krim Video 5 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg boekt verrassende zege tegen De Zweef Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Rommelmarkt Sionskerk in Mariënberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
‘Verlaat Nieuwjaarsconcert’ Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Wandeling langs verdwenen kastelen Hardenberg 11 uur geleden