Afbeelding
G. Brokelman

Raadsleden hijsen de ‘Orange the World’ vlag

do 25 november 2021 Hardenberg

De gemeente Hardenberg zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november het gemeentehuis in Hardenberg oranje. Wethouder Mary Looman, raadsleden Annie Kelder-Ranter en Wiepie van der Veen hesen op donderdag 25 november de bijbehorende vlag. Dit doen ze samen met een afvaardiging van Soroptimistclub Reestlanden.

Wethouder Mary Looman: “Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit doen wij door het uitlichten van ons gebouw en het hijsen van de vlag. Hiermee geven wij aan dat wij ons willen inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden”.

Ook de soroptimistclub Reestlanden is medestander. Zij hebben een enquête ontwikkeld om beter in beeld te krijgen hoe met name vrouwen de veiligheid in de onze gemeente ervaren. Deze kunt u invullen op hardenberg.nl/orangetheworld.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.

De bekende oranje hand is ook in de Hardenbergse binnenstad veelvuldig te zien. Vrijwilligers spoten het logo en de oproep geweld te melden in opvallende oranje verf op verschillende plekken op het plaveisel.

Thema: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Wethouder Mary Looman: “Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om hierbij niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken”.

Wat is Orange the World?

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is op 25 november en de actie eindigt op 10 december. Dit zijn de ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding
vlag gehesen medewerking wethouder
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Politie houdt fietsendieven aan in Mariënberg Hardenberg 52 minuten geleden
Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 6 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg gisteren
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen 11 aug, 12:08