Afbeelding

Schoenmakershuisje niet herbouwd, bijdrage voor twee projecten

vr 17 september 2021 Hardenberg

Het Schoenmakershuisje in Hardenberg wordt niet herbouwd. Wethouder Martijn Breukelman: “Het herbouwen van het Schoenmakershuisje is binnen de huidige bouwregels simpelweg niet mogelijk. Ook zijn de afspraken over herbouw destijds onvoldoende vastgelegd. We kunnen dat niet terugdraaien. Maar we willen onze inwoners wel iets bieden. Daarom dragen we graag bij aan twee mooie historische projecten in Hardenberg en Heemse.”

In verband met het aanleggen van de toegangsweg naar het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw Heemserhoek is het Schoenmakershuisje dat op die plek stond in 2012 afgebroken. Het Schoenmakershuisje stond op de hoek van de Hessenweg en de Twenteweg in Hardenberg.

In het bestemmingsplan voor dit gebied is geregeld dat iets verderop van de plek waar het  Schoenmakershuisje stond een woning mag worden gebouwd met karakteristieke/historische kenmerken van het voormalige Schoenmakershuisje. Bij karakteristieke kenmerken gaat het om de vorm van de woning en het soort materiaal.

Met de eigenaar van deze plek is afgesproken dat hij het Schoenmakershuisje zou herbouwen met behoud van de ‘historische verschijningsvorm’. Deze nieuw te bouwen woning moet aan de huidige bouwregels voldoen. Het is daardoor niet mogelijk het Schoenmakershuis precies zoals het was opnieuw te bouwen. Het herbouwde Schoenmakershuisje zou vanwege de bouwregels ook hoger worden. Met de grondeigenaar is niet afgesproken wanneer op deze plek een woning gebouwd zou worden.

‘We kunnen de gebeurtenissen niet terugdraaien’

Wethouder Martijn Breukelman: “Tien jaar geleden is wellicht de verwachting gewekt dat het Schoenmakershuisje herbouwd zou worden. We moeten nu constateren dat dit niet gaat gebeuren en dat er op deze plek ook geen woning komt met historische kenmerken van het Schoenmakershuisje. Dat is binnen de huidige bouwregels simpelweg niet mogelijk. De precieze afspraken over de herbouw van het Schoenmakershuisje zijn destijds onvoldoende vastgelegd. Deze gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs, maar we kunnen de gebeurtenissen niet terugdraaien.”

Twee historische projecten in Hardenberg en Heemse

De wethouder wil vooruit kijken. “Daarom zijn we in gesprek gegaan met de grondeigenaar en de Historische Vereniging Hardenberg over het bieden van een alternatief voor de inwoners van de gemeente Hardenberg”, zegt Martijn Breukelman.

Voorzitter Harry Hindriks van de Historische Vereniging Hardenberg: “Wij gingen natuurlijk voor het herbouw van het Schoenmakershuisje, maar we zien nu dat dit niet meer mogelijk is. Daarom denken we graag mee in wat wel mogelijk is. We hebben veel plannen, zoals het maken van een uitkijkpunt op museum ’t Stadhuus aan de Voorstraat in Hardenberg. Voor en tijdens de oorlog was dat er ook. Er zaten mensen om te kijken of er vliegtuigen vanuit Duitsland kwamen. Een ander plan is het maken van een overkapping bij Clara Feyoena Heem zodat er een ontmoetingsplek ontstaat. Hier kunnen we ook de geschiedenis van Heemse in beeld brengen. Beide projecten zijn een aanwinst voor de inwoners van Hardenberg en Heemse.”

Martijn Breukelman sluit zich hierbij aan. “Gelukkig hebben we steeds meer aandacht voor karakteristieke gebouwen en plekken in onze gemeente. Om het verdwijnen van het Schoenmakershuisje toch wat goed te maken en onze inwoners iets te bieden, willen we samen met de grondeigenaar graag een financiële bijdrage leveren aan deze twee mooie projecten.”

De Historische Vereniging, de grondeigenaar en de gemeente Hardenberg gaan de plannen samen verder uitwerken.

Afbeelding
Rick Brink onthult grootste toegankelijke vakantiepark van Europa Hardenberg 24 minuten geleden
Afbeelding
Tussen Kawasaki en Kreidler: vernieuwde Motormarkt in Balkbrug groot succes Hardenberg 32 minuten geleden
Afbeelding
Wethouder Jaspers Faijer bezoekt Kledingbank Ommen Hardenberg 46 minuten geleden
Afbeelding
Op reis met Vincent van Gogh in Drenthe Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim wint van AVC Heracles. Hoofdrol Nick Buitenhuis Ingezonden 1 uur geleden