Afbeelding
De Toren

Reizigersvereniging pleit voor elektrificatie in plaats van batterijtrein

di 20 april 2021 Hardenberg

Het treintraject Almelo-Mariënberg wordt, volgens de door ProRail aangegeven planning, in 2025 als geëlektrificeerde treindienst in gebruik genomen. Reizigersvereniging ALMA kan zich echter niet vinden in het project van ProRail, om met medewerking van de provincie Overijssel proeven met batterijtreinen op bovengenoemd traject te gaan uitvoeren.

De reizersverenging zet zich sinds 1997 al in voor de belangen van de reizigers met de spoorverbinding Almelo-Marienberg. En hebben zich al jaren ingezet om te komen tot elektrificatie van het traject Almelo-Mariënberg. De proef met een batterijtrein is een verzoek van spoorbeheerder ProRail en vervoerder Arriva. Deze zou buiten de reguliere dienstregeling gehouden moeten worden, zodat reizigers op het traject er niets van merken. De reizigersvereniging Alma vreest dat de Provincie zo op een goedkope manier af wil komen van de al aangekondigde elektrificatie van deze spoorlijn. Elektrificatie zal op zijn minst flinke vertraging oplopen. Daarnaast is de inzet van batterijtreinen zo duur dat er straks misschien geen geld meer is laat reizigersvereniging ALMA weten in een brief. Reizigersvereniging ALMA vindt het maatschappelijk en politiek niet verantwoord deze techniek op het genoemde treintraject toe te passen, temeer omdat andere milieuvriendelijke en betere duurzame technieken voorhanden zijn.

Op het traject over een lengte van 27,3 kilometer van Almelo naar Mariënberg naar Hardenberg pendelen vooralsnog oude, vervuilende dieseltreinen. Die moeten vanuit duurzaamheidsoogpunt en betrouwbaarheid - ze kampen nogal eens met storingen - vervangen worden, wat een flinke kostenpost met zich meebrengt. ALMA pleit daarbij voor elektrificatie, omdat daarmee de totale toekomst van de lijn gewaarborgd lijkt. 

Afbeelding
Goedkeuring voor 14 appartementen in het centrum Hardenberg 15 minuten geleden
Afbeelding
Op reis door Namibië Ommen 39 minuten geleden
Afbeelding
christmas carol concert sallands bachkoor Ommen Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Buiten slapen als dakloze voor het goede doel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kerstpakketten waarmee u uw waardering duidelijk laat blijken advertorial 4 uur geleden