Afbeelding

Dik & Dun

wo 8 maart 2023 even sToren

Je zal een komisch duo zijn in 2023 en jezelf ‘De Dikke & de Dunne’ noemen. Kanniet, kan-absoluut-niet meer tegenwoordig. De uitgevers van Roald Dahl sorteren alvast voor door woorden, die eventueel aanstootgevend zouden kunnen zijn, te vervangen door minder emotioneel belastend vocabulaire. Zij vervangen bijvoorbeeld het woord ‘dik’ in ‘enorm’ in Dahl’s boeken. Stel dat we dat toepassen op onze taal, dan krijg je dit: Elkaar steunen door enorm en dun, dat zit er enorm in, voormalig NCRV-presentator Enorm Passchier en Enormertje Dap. Niet te doen.

Móeten we dan onze taal herschrijven om niemand meer voor het hoofd te stoten? Ik denk van niet. En ik denk dat het niet kan. En dat het niet moet. Dik, dun, het zijn subjectieve begrippen, al zou je ze kunnen objectiveren door fenomeen BMI. Maar wat is er mis met een ongemakkelijk gevoel? Het kan ons motiveren om gedrag te veranderen. Of niet, en dat is ook prima. Het valt niet mee in een maatschappij waarin er hoge eisen aan ons worden gesteld. Of stellen we die aan onszelf?

Met dun is het trouwens heel anders gesteld. Ik ben dun. Ikzelf zeg liever atletisch, zonder overigens de kwaliteiten van een atleet te bezitten. Latletisch is misschien beter. Ik heb weinig vetreserves, dus als ik ziek ben, ben ik meteen erg dun. Ik was de laatste twee jaar ziek, dus errug dun. Zeg maar mager. Mensen die mij tegenkomen roepen meteen (hard over straat):”Wat is er met jou aan de hand? Heb je wat onder de leden? Wat zie je eruit! Toch geen…?” Afijn, als ik al niet beroerd was dan werd ik het wel van deze, ongetwijfeld goedbedoelde, begroetingen.

Wat zegt het CBS? De helft van de Nederlanders is te dik, veertien procent veuls te dik. Twee procent is te dun en de rest is óp gewicht. Een goeie kameraad van mij heeft de oplossing: begint het bij het woord ‘dik’ onaangenaam te kriebelen, moet je óf minder eten, óf meer bewegen óf je er niks van aantrekken. Je kan natuurlijk ook bij de uitzonderingen horen die de regel bevestigen. Maar handen af van onze taal, dan komt het enorm voor elkaar…

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden