Afbeelding

Bomen

wo 18 januari 2023 even sToren

Afgelopen vrijdag stond er een mooi artikel in de Stentor over het planten van bomen langs de nieuwe N34 tussen Ommen en Zwolle. Er staat zelfs in het artikel dat op delen van de weg een heuse laan zal ontstaan. En dat terwijl we als Hardenbergers altijd hoopten dat de weg naar Zwolle veiliger en sneller zou worden. En dan volgt nu de voltooiing van deze stroomweg, die vanaf Dalfsen tot Coevorden tweebaans is gebleven. Ik denk altijd nog een gemiste kans en dan als klap op de vuurpijl het laatste stukje tussen Dalfsen en Zwolle wel vierbaans maar met 80 kilometer per uur is voor mij volstrekt onbegrijpelijk.

De doorgaansweg wordt zelfs een laan op sommige gedeelten. Dat is wel tweeledig voor mij. Een weg omzoomd door bomen nodigt uit tot lekker rustig rijden, maar de weg naar Zwolle is voor mij meestal een rit om snel ergens te komen. Misschien ga ik wel rustiger rijden door het laaneffect maar ik betwijfel het ten zeerste. Als ik aan een laan denk dan heb ik daar een heel ander beeld bij. Ik wandel graag door de prachtige laan die ligt op de grens tussen Drenthe en Overijssel in Klooster. Een mooi onderdeel van een wandeltocht in de omgeving Anerveen, een oude eikenlaan met alleen een zandpad, echt een aanrader.

Ik kan geweldig genieten van een boom, of het nu een grote vrijstaande boom is of de rand bomen die altijd een andere kleur hebben waarop ik uitkijk vanuit onze huiskamer. Het is geweldig dat de overheid inmiddels een beleid heeft dat er voor een boom die gekapt wordt minimaal een exemplaar terug moet komen. Ook de gemeente Hardenberg plant bomen naast wegen in en rondom onze kernen. Bomen die hoognodig zijn voor de variatie in het landschap en ook voor de stikstofreductie waar we met onze belabberde luchtkwaliteit echt behoefte aan hebben. Ook langs de Gramsbergerweg zijn het afgelopen jaar veel bomen gepland, als ik hardloop wil ik ze wel eens tellen en dan kom ik tot ongeveer 50 bomen. Maar ik zag het afgelopen jaar ook meerdere keren geknakte bomen, zomaar moedwillig vernield, bizar en zo onnodig. En dat in deze tijd waarin we proberen meer groen te creƫren, ik hoop dat de N34 laan dit bespaard blijft.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 9 uur geleden