Afbeelding

Ik wen er niet aan

wo 23 november 2022 even sToren

Afgelopen vrijdag speelden wij met het Bandje in Epe. Op een tuinfeest. Ja, op een tuinfeest! Toen wij de oprit in het Gelderse plaatsje opreden ging de regen langzaam over in sneeuw. Het weerbericht had al zoiets voorspeld en ik had mij terdege voorbereid: thermo ondergoed.

Vroeger in Stadskanaal haalde men deze ondermode bij ‘Petje’ Wieringa. Lange, hagelwitte onderbroeken, borstrokken, lakense pakken, zijn voorraad leek schier onuitputtelijk. Waarschijnlijk een order uit de oorlog waar een komma verkeerd was geplaatst. Zoiets. Heel lang hagelwit bleven de onderbroeken niet. En de gulp-partij leek algauw op een veelgebruikte collectezak. Tegenwoordig zijn ze zwart en van elastisch materiaal. En afgelopen vrijdag érg nodig. Het leek nog maar zo kortgeleden dat we in de korte broek speelden. Een soort van wenfase zat er dit jaar niet in.

Er zijn tegenwoordig veel zaken waar ik niet aan kan wennen. Vanochtend stond de krant bol van de misstappen van Matthijs van Nieuwkerk. Twitter vast ook. Maar dat heb ik bewust van mijn telefoon afgehaald. Ik word simpelweg depressief van alle negatieve, vileine en vaak ronduit domme, hersenloze berichten. Ik blijf namelijk wel lezen, maar kan dus voor mezelf geen schifting aanbrengen. Dan maar rigoureus afscheid nemen.

En Matthijs heeft spijt, niet zo heel veel, maar toch. En Glennis heeft spijt en Lil’ Kleine en ga zo maar door. Allemaal spijt. Maar waarvan? Spijt van hun gedrag? Of hebben ze vooral spijt dat ze ontmaskerd zijn? Dat hun verhaal niet onder het ‘Petje’ is gebleven? Ik vermoed het laatste, zij hebben immers de eerste stap niet gezet.

Ondanks de kou lekker gespeeld, al had ik het gevoel, en ik was niet de enige, dat mijn vingers separaat opereerden van de rest van mijn lichaam. Ik zag ze bewegen maar had niet het gevoel dat mijn brein ze aanstuurde. Vanaf volgend jaar oktober nemen wij geen tuinfeesten meer aan.

De kou uit het oosten, dat gaat nog wel. Maar die uit het westen, daar zal ik nooit aan wennen.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden