Afbeelding

Gezicht

wo 16 november 2022 even sToren

Ze zijn er. In Dedemsvaart. Bij sommigen gaan de haren overeind staan bij het woord asielzoekers. Zij horen hier namelijk niet vindt men: het liefst proppen ze hen in een gebouw met een hek eromheen en branden die handel plat Dat is wat ik soms lees op Social Media. Ik schrik daarvan. Ja, er zijn asielzoekers die er een potje van maken: dat zijn de raddraaiers. Die heb je overal, in elke bevolkingsgroep. Wat mij betreft mogen die ook bestraft worden. 

Sinds twee weken worden er asielzoekers opgevangen in Dedemsvaart voordat ze naar Ter Apel gaan. Ze komen uit Syrië en het zijn allemaal mannen. Zo zag ik ze eerst ook: Syrische mannen. Na twee weken heb ik ze leren kennen omdat ik ze Nederlands leer. Zo is daar Achmed, hij spreekt als enige goed Engels en hij is mijn verbinder en tolk. Enthousiast en met veel humor helpt hij me om typisch Nederlandse woorden in het Arabisch te vertalen. Dan heb je Yassir en Omar: zij zijn jonger dan mijn eigen jongens en houden van dezelfde dingen. Amir is degene die het lastig vindt om zijn leeftijd in het Nederlands hardop te zeggen: 33. Hij is de fanatiekste tafelvoetballer en zit dan helemaal in het spel. Achmed (een andere) zet speciaal voor mij koffie en ik mag niet weg voordat ik het heb opgedronken. Ze zijn beleefd, galant en vriendelijk. Ik mag niet van hen niet met tafels schuiven of helpen opruimen. Na twee weken zingen ze “Heb je even voor mij”, spelen ze Bingo in het Nederlands en kunnen ze zelf afrekenen in de winkel. Ze oefenen als ik er niet ben en vertellen me de volgende dag wat ze kunnen. ‘De beste student’, zoals Hasan zichzelf noemt moet ik afremmen: hij geeft steeds als eerste het antwoord. Als hij niet bij de taaltraining is hoor ik dat het niet goed gaat met hem. Hij heeft net gehoord dat zijn neef is omgekomen op de boot van Algerije naar Spanje. Het eerste stuk van hun vlucht hebben ze samen gereisd. Ik besef dat ze veel meemaken. Dat het nog lang gaat duren voordat ze iets mogen doen. Dat dit slechts het begin is van heel lang wachten. 

Door maar liefst vijftig mensen wordt er gewerkt aan een veilige haven voor ze: hier in Dedemsvaart. Waar er overal geklaagd wordt over het gebrek aan vrijwilligers laten we hier zien dat er nog om elkaar gegeven wordt. Ook deze vrijwilligers krijgen een gezicht. Samen gaan we ervoor.

Mocht je de mannen tegenkomen: groet ze, want ze vinden het prachtig om je in het Nederlands te begroeten. Kleine moeite, groot plezier. Draai ze in ieder geval niet je rug toe. Dat vind ík geen gezicht…

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden