Afbeelding

Geluk heb je niet in de hand

wo 15 juni 2022 even sToren

Al twee jaar zit ik te popelen om eens iets over de toeslagenaffaire te zeggen. Ik hield het altijd af, want het was complex, en het leek nooit het goede moment ervoor.

Afgelopen week hoorde ik echter het verhaal van zo’n typisch doorsnee hardwerkend echtpaar. Een gezin met een eigen huis en twee kinderen, die op voor hen volledig onduidelijke gronden de kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Samen met circa 27000 andere ouders waren ze aangemerkt als fraudeur. De schulden liepen vaak op tot vele tienduizenden Euro’s en soms zelfs nog hoger. En de belastingdienst bood geen betalingsregeling of schuldsanering aan, want dat deden ze niet met fraudeurs.

Het gezin raakte in de problemen, het huis werd verkocht en de kinderen werden zelfs uit huis geplaatst. Schrijnend was hoe de ouders vertelden dat hun kinderen steeds meer uit het zicht verdwenen. Na een aantal jaren bleek dat ze op een zwarte lijst van de belastingdienst terecht gekomen waren, de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Een niet geverifieerde lijst met 180.000 namen, waar je veel te gemakkelijk op kwam, maar nooit meer af kwam. De FSV lijst is gelukkig uit de roulatie genomen omdat inmiddels duidelijk is dat veel mensen onterecht als fraudeur bestempeld werden met vreselijke gevolgen van dien.

Dit zoveelste verhaal raakte me. Want stel je eens voor dat je leven zo rond je pakweg vijfendertigste levensjaar zo overhoop gegooid wordt? Dit betekent dat je alle perspectief verliest. Kijk ik rond in mijn eigen gezinswereldje waar alles min of meer vanzelf gaat, realiseer ik me wat voor consequenties dat op ons leven gehad zou hebben. Gezinsmens als ik ben kan ik me nauwelijks voorstellen dat je je eigen kinderen niet ziet opgroeien, geen eigen huis kunt kopen, geen carrière of leven kunt opbouwen, geen toekomst hebt.

En daarom deze column die al een paar jaar in de pen zat. De toeslagenaffaire is te belangrijk om op het tweede plan te zetten. Ondanks een hogere inflatie en dure gasprijzen. Duizenden mensen ondervinden nog dagelijks de gevolgen ervan en met hen duizenden kinderen.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Excursie 'Herfst en Paddenstoelen' in het Reestdal Hardenberg 10 uur geleden