Afbeelding

Moeten

wo 1 juni 2022 even sToren

“Je moet dat formulier nog wel even invullen.” Ik weet niet eens meer wie het zei. Ik was de afgelopen week in het ziekenhuis voor een antibioticakuur. In Zwolle. Voor de benen? Inderdaad, nog steeds voor de benen. ‘Dat formulier’ was een ‘Leer me kennen-formulier’ waarop je informatie over jezelf kwijt kon. Handig voor het personeel en medepatiënten om een praatje aan te knopen. Ik kan u vast verklappen: ik heb het formulier niet ingevuld.


Dat ‘moeten’, dat suggereert dat je eigenlijk geen keus hebt, dat staat me tegen en maakt dat ik de kont tegen de krib gooi. Je hebt namelijk altijd een keuze. Ik weet ook wel waar het vandaan komt. Het komt van mijn vader. Die kon zo lekker directief zijn. “Haal me dit, breng me dat!” Toen we nog geen afstandsbediening hadden: “Harder, zachter, zet hem op Nederland 1, Nederland 2!” Alsjeblieft en dankjewel mocht ik er zelf bij verzinnen. Nee, moeten, daar heb ik een broertje dood aan. Wat stond er dan op dat formulier? Wat is uw werk, zijn uw hobby’s, uw huisdieren en wat moeten we zeker van u weten? Ik onderdruk de neiging om bij werk in te vullen: huurmoordenaar en bij ‘Hoe wilt u aangesproken worden: Uwe koninklijke hoogheid. Dat wordt al te flauw. Maar voor de rest: ik ben toch niet geestelijk gestoord! Wie mij wil leren kennen, moet met mij praten, tijd of geen tijd, anders hoeft het voor mij niet. Even goede vrienden, trouwens.
Ik stel mijn mening in de loop van de week bij. Mijn buurman heeft een hersenbloeding gehad en praat moeilijk. Voor hem is het formulier een uitkomst.

Waar het ‘Leer me kennen-formulier’ ook een uitkomst was geweest, is bij de CDA-fractie van Hardenberg. Wel een paar vragen aanpassen en toevoegen natuurlijk. Wat is voor u belangrijker, úw belang of dat van de fractie? Bent u bereid een medelid op te offeren indien u dit in het belang acht voor uw of het belang van de partij? Hoe staat u tegenover het lekken van vertrouwelijke informatie? Onvergeeflijk! Soms een noodzakelijk kwaad. Iedereen lekt wel eens. Had een hoop ellende kunnen voorkomen.


Soms moet je wel eens wat..

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Sjoeluitslagen Sios'83 Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
LEADER gaat vanaf 2 april weer open! Hardenberg 59 minuten geleden
Afbeelding
The Hackensaw Boys (USA) in de Gashouder Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Natuurlijk Heidepark start crowdfunding Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Genieten van de tuinen in Lemelerveld Ommen 1 uur geleden