Afbeelding

Omarmen

zo 26 december 2021 even sToren Kerstbijlage 2021 Omarmen

Een woord dat zowel letterlijk als figuurlijk gebruikt wordt. We kunnen iemand omarmen of een idee dat iemand heeft omarmen. Het woord kan ook gedeeld worden in om-armen. Intrigerend de woorden om en armen, om heeft wel 10 betekenissen, arm heeft ook twee heel verschillende betekenissen, zowel als werkwoord en zelfstandig naamwoord.

In de kersttijd gaan we even op stil. Dat vind ik een heerlijke gedachte, een paar dagen in het jaar hoef ik niet zoveel. Een tijd om te omarmen, bij mezelf te rade te gaan hoe het met me gaat. Gewoon mijn gedachten laten gaan over wat er is. Er komen dan vooral begrippen als genieten en geloven aan de oppervlakte. Ik kan enorm genieten van een wandeling, gewoon lopen en kijken en genieten van wat er om me heen gebeurt. Kou, regen, kleuren van de natuur, wolkenpartijen en gesprekken met mensen met wie ik loop. Soms diepgaande gesprekken en soms stilte.

Tijdens het genieten komen er allerlei gedachten naar boven. Dingen die goed voelen maar ook de dingen niet goed voelen kan ik in mijn gedachten ook omarmen. De gedachte hoe ik me mag voelen van mezelf strookt die ook met wat anderen van mij vinden, of ben ik gewoon mezelf en doe ik wat ik voel? Dat laatste is een geweldig goed maar in een samenleving kan het niet altijd. Want de samenleving wil ik ook omarmen, dat voelt vaak als een warme jas maar ook soms als een loden jas. Door met elkaar in gesprek te gaan en te geloven dat de andere mens ook goed is maar net iets anders voelt dan ik helpt mij daarbij bijna altijd. Door te luisteren en elkaar te respecteren kan de loden jas dan ook veranderen in een warme jas. Die warme jas geeft ruimte, valt lekker en omarmt beter.

In de tijd van kerst liggen welkom en afscheid dicht bij elkaar. Geboorte, afscheid van het oude jaar en het welkom van het nieuwe jaar. Ik omarm het leven en bij het leven hoort ook dood en afscheid. Als het aan mij ligt omarmen we corona en laten we ons zoveel mogelijk vaccineren waardoor we het virus als een griep kunnen beschouwen en ja daar sterven ook mensen aan en we zullen afscheid moeten blijven nemen. Als we die gedachte omarmen kunnen we ook elkaar en het vrije leven weer omarmen.

Henk Leemhuis

Afbeelding
Concert in het Landgoedcentrum Vilsteren Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
'SIEN-dienst' in Höftekerk Ommen 2 uur geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 16 Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
HVC buurtvolleybaltoernooi Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe aanmeetlocatie in Almelo Roessingh Revalidatie Techniek Partnerbijdrage 3 uur geleden