Video

Demonstranten verstoren kerstmarkt

zo 19 december 2021 Dedemsvaart

“Schandalig.” Dat is de algemene reactie op een protestactie, die zaterdag bij de kerstmarkt op het Kalkoventerrein in Dedemsvaart plaatsvond. Zo’n dertig mensen protesteerden met spandoeken, flyers en een hoop geschreeuw en gejoel bij de ingang van het terrein tegen het gebruik van de QR-code en handhaving van de coronamaatregelen tijdens de markt, georganiseerd door de stichting Dedemsvaart Events. Dat de stichting met de maatregelen slechts de regels van de overheid naleefde deerde de demonstranten niet. Zij zijn van mening dat de organisatie een statement tegen de maatregelen had moeten maken en de markt had moeten cancelen. 

Voorzitter Michel van der Weide van de stichting Dedemsvaart Events is er daags na de markt nog ontdaan over. Enerzijds kijkt hij naar eigen zeggen met grote tevredenheid terug op de kerstmarkten, waarbij er vorige week zo’n 5.000 bezoekers verwelkomd mochten worden en afgelopen zaterdag naar schatting zo’n 3.000. Anderzijds is hij zeer verbolgen over de onrust, die de demonstranten zaterdag teweeg hebben gebracht. “Het leidde tot een opstopping bij de ingang, maar met name kinderen barstten in huilen uit door het geschreeuw en gejoel. Niet normaal”, meent Van der Weide, die stelt dat Dedemsvaart Events dit niet verdiend heeft. “Ons enige doel was Dedemsvaart in de picture plaatsen en een leuke markt voor Dedemsvaart en omgeving neer te zetten. Dat is uiteindelijk, mede dankzij fijne standhouders, fantastische sponsoren, heel veel vrijwilligers en tevreden publiek wel gelukt, maar de nasmaak is door de protestactie tegelijk ook wel een beetje bitter. 

Door de eigen beveiliging van Dedemsvaart Events werd de demonstranten zaterdag diverse keren gevraagd zich van de toegangsbrug te verwijderen. “Toen dit niet lukte hebben wij het vooraf afgesproken protocol in werking gezet en de politie ingeschakeld. Zij heeft de demonstranten met succes bij de toegang weten te verwijderen”, aldus Van der Weide. 

Bedreigingen

Dat een kleine groep mensen (waarschijnlijk afkomstig uit de omgeving van Zwolle) het niet eens was met de maatregelen rond de kerstmarkt was Van der Weide de afgelopen weken al duidelijk geworden. Hij werd naar eigen zeggen regelmatig bestookt met dreigmails en niet mis te verstane app’s. Daarin werd hem onder meer verweten met de kerstmarkt te acteren als ‘een voorloper voor een Nazi-kamp in Dedemsvaart’. “Ik kreeg bijvoorbeeld ook hakenkruizen toegestuurd en bedreigingen dat mijn autoruiten zouden worden ingegooid”. Van der Weide heeft hier inmiddels aangifte over gedaan bij de politie, die de zaak hoog opneemt en in onderzoek heeft. 

Ga naar Den Haag

Dat mensen niet blij zijn met de QR-code en alle andere coronamaatregelen kan Van der Weide best begrijpen, maar dat ze de stichting of hem persoonlijk verantwoordelijk stellen voor tweedeling in de maatschappij gaat hem een brug te ver. “Wie het er niet mee eens is, moet zich in Den Haag melden en niet in Dedemsvaart. In Den Haag worden de regels gemaakt. Ik heb ook niet de indruk dat minister de Jonge of premier Rutte zich druk maken om iets wat een paar mensen van een evenement in Dedemsvaart vinden. Hier protesteren heeft mijns insziens helemaal geen zin. Dedemsvaart Events heeft de kerstmarkt doorgezet omdat je dat verschuldigd bent aan de standhouders, maar binnen de mogelijkheden ook iets leuks wilt doen voor het publiek”.

Uiteindelijk is de kerstmarkt doorgezet. Alle stands waren bezet, waar het publiek naar harte lust kon genieten van een royaal aanbod aan leuke (kerst)spullen. Ook werd genoten van zang van het zangkoor X-Cream en DJ-muziek. “Al met al waren het hele leuke markten en kijken wij daar met grote dankbaarheid voor de inzet van de politie en de gemeente op terug. Voor het overige moet ik het allemaal nog even laten bezinken en wil ik vooral vooruit kijken naar 2022, waarin Dedemsvaart Events ook weer leuke markten hoopt neer te zetten”.

Afbeelding
Zomerbingo Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Gedicht Aaltje Kraak voor Historische Vereniging Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Dion Thriathlon een groot succes Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Automobilist tikt fietsster met spiegel aan in groepje fietsers bij Gramsbergen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Sallandruiters vieren jubileum Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie “rondom de Reest” Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Oud legermateriaal doet Ommen aan Video 14 uur geleden
Afbeelding
Priet Proat Bas Kamst Hardenberg 20 uur geleden