Sebastiaan Brandenburg is superblij dat hij als reservist opnieuw betrokken is bij Defensie.
Sebastiaan Brandenburg is superblij dat hij als reservist opnieuw betrokken is bij Defensie. Fam. Brandenburg

“Werken bij Defensie is enorm eervol”

di 20 juli 2021 Dedemsvaart

Door ‘een lullig dienstongeval’, zoals Sebastiaan Brandenburg het zelf noemt, kwam er jaren geleden een abrupt einde aan zijn droombaan als beroepsmilitair. Inmiddels is de 50-jarige Dedemsvaarter erin geslaagd voor 99 procent te herstellen en onlangs zijn opleiding tot reservist bij Defensie met goed gevolg te hebben afgerond. “Ik ben trots dat ik weer een baret kan en mag dragen en mijn steentje via Defensie bij mag dragen aan het bewaken en beveiligen van Nederlands grondgebied ,” zegt hij. 

Zich inzetten voor mens en maatschappij. Dat is Sebastiaan Brandenburg ten voeten uit. Lokaal is hij vooral bekend als lid van de ATB-groep Team Lars, die jarenlang fietstochten hield ten bate van onderzoek naar de ziekte Duchenne, maar onder meer ook van de Top 2000, die hij mede organiseert. Of het muziekprogramma ook dit jaar wordt uitgevoerd kan Brandenburg nog niet met 100 procent zekerheid zeggen. “We zijn bezig met de sponsorwerving, maar het verloopt, mede door corona, moeizaam,” aldus de Dedemsvaarter., die daarnaast onder meer ook voetballeider is, de badmintonners begeleidt en traint en voorzitter is van de Ouderraad bij De Zeven Linden in Dedemsvaart. 

Happy Holliday

Sebastiaan werd in 1971 geboren in Weesp en belandde na omzwervingen in Nijeveen waar zijn moeder een dierenpension oprichtte. Toen het pension in 1979 afbrandde belandde het gezin uiteindelijk in Balkbrug, waar toenmalig dierenpension Happy Holliday werd opgestart. 

Kruisbanden gescheurd

Sebastiaan had inmiddels een MBO-4 opleiding afgerond, ging in militaire dienst en besloot daarna beroepsmilitair te worden. De structuur en kameraadschap die Defensie bood hebben hem altijd getrokken. Door een noodlottig ongeval, waarbij hij bij het verplaatsen van materiaal met zijn knie tussen de sporten van een ladder bleef hangen, scheurden zijn kruisbanden van het bot. Gevolg was jarenlange revalidatie, waarbij hij weer helemaal opnieuw moest leren lopen, met uiteindelijk eervol ontslag omdat hij zijn werk bij Defensie niet goed meer kon doen. “Ik ging de burgermaatschappij weer in, maar ben al die tijd flink blijven sporten en trainen om in conditie te blijven. Defensie bleef mij daarbij altijd trekken,” vertelt Sebastiaan. 

Natres 10

De opleiding tot reservist heeft hij als intensief ervaren. “Gelukkig kon mijn knie het aan en heb ik alle oefeningen kunnen doen die mijn jongere collega’s ook moesten doen. Nu hoop ik binnenkort ingezet te worden als reservist en in die zin mee te mogen helpen aan het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied. Als reservist behoor ik tot de groep van Natres 10. Het is niet ondenkbaar dat we bijvoorbeeld gevraagd worden om mee te helpen bij de watersnood, die nu in Limburg gaande is. Maar je kunt als reservist ook uitgezonden worden naar het buitenland. Uiteindelijk maakt het mij niet uit waar ik ingezet wordt. Ik wil overal helpen,” aldus de Dedemsvaarter, die als beroepsmilitair ook al 2 keer uitgezonden is geweest. 

Technisch specialist

In militaire dienst vervulde Brandenburg altijd de taak van technisch specialist.  Momenteel werkt hij als magazijnbeheerder/inkoper bij een groothandel voor cabrio onderdelen in Vaassen. “Een ontzettend leuke baan, die mij tegelijk ook de mogelijkheden biedt om als reservist bij Defensie actief te zijn. Dat vind ik fantastisch”. 

DCP-test

“Als reservist mag je actief blijven tot aan je pensioenleeftijd minus 5 jaar. Dat betekent dat ik nog zo’n twaalf jaar actief zou kunnen zijn voor Defensie. Ik ga mij daar volledig voor inzetten. Elk jaar moeten wij als reservisten wel een test afleggen, de zogenaamde DCP-test (Defensie Conditie Proef). Om die proef te halen blijf ik veel sporten en zoveel mogelijk gezond eten, want ik wil die 12 jaar zeker volmaken”, lacht Sebastiaan.  

Dedemsvaart

Canadese guldenroede
Kindermiddag bij De Koppel Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Veilig online met de Regiobank Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 8 uur geleden