Zowel het huis van de fam. Brandsen als dat van haar buurman werd in de Tweede Wereldoorlog bewoond door een Joodse familie.
Zowel het huis van de fam. Brandsen als dat van haar buurman werd in de Tweede Wereldoorlog bewoond door een Joodse familie. Fred Brandsen

Struikelstenen als teken van respect

di 25 mei 2021 Dedemsvaart

Om de herinneringen aan de slachtoffers van de naziterreur in de Tweede Wereldoorlog levend te houden, worden er volgend jaar, op basis van een project van de Historische Vereniging Avereest, zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) geplaatst bij woningen in Dedemsvaart en Balkbrug waar Joodse gezinnen hebben geleefd. Dat gebeurt onder andere bij de woning van Fred en Yvon Brandsen aan de Meppelerweg 46 in Balkbrug.

Het echtpaar kwam bijna 4 jaar geleden in Balkbrug wonen en zag dat er bij aankoop een bord met het opschrift ‘Shalom’ op het huis bevestigd was. Het bord werd door de vorige bewoners meegenomen, maar ondertussen was de nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van het huis bij Brandsen gewekt. “Na wat doorvragen hoorden wij dat er vanaf de bouw in 1932 een Joods gezin had gewoond, dat in de oorlog was afgevoerd”, vertelt Brandsen.

Hij dook in de geschiedenis en ontdekte dat in hun huis de Joodse Keetje Leman heeft gewoond, geboren op 3 oktober 1902 en op 24 september 1943 gestorven in Auswitz. “We hoeven daar geen levende fantasie op los te laten om te weten dat dit verschrikkelijk is. Ook in het huis van de buren op 44 heeft een Joods gezin gewoond. Mozes Leman, geboren op 10 maart 1898 woonde daar met zijn vrouw Vroukje van de Horst waarmee hij in 1935 in het huwelijk trad. Zij kregen in 1939 een dochtertje gemaand Betje. Het verschrikkelijke is dat Mozes op 31 januari 1943 in Oswiecim (Polen) is overleden. Zijn vrouw Vroukje en hun dochter overleden beiden op 12 oktober 1942 in Auschwitz-Monowitz (Polen)”, aldus Brandsen, wiens ouders en opa ook de oorlog hebben meegemaakt en zelfs gevangen genomen werden. “Doch zij wisten gelukkig te ontsnappen”, aldus de Balkbrugger. Hij doet graag mee aan het project Stolpersteine uit respect voor de voormalige Joodse bewoners.

Balkbrug

Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 2 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 8 uur geleden
Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .
'Jagen' op Aziatische hoornaar Hardenberg 8 uur geleden